Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Λαθρακουσίες

Εδώ και καμιά δεκαριά μέρες ο κόσμος όλος έμαθε το όνομα του Edward Snowden, του 29χρονου Αμερικανού που ‘σφύριξε’ δημόσια ότι όλες οι επικοινωνίες (από κινητό τηλέφωνο μέχρι Skype και Facebook) περνούν από τα κόσκινα των υπηρεσιών πληροφοριών της πατρίδας του. Έγινε ο σχετικός ντόρος (συνεχίζεται ακόμη), εξανέστησαν διάφορες κυβερνήσεις διότι «δεν παρακολουθούσαν μόνο τους άλλους, αλλά κι εμάς τους φίλους τους» (φαντάζομαι ότι από μέσα τους λένε ότι ευτυχώς που δεν έβγαλε στη φόρα τίποτε και για μας), ο Snowden έγινε παγκόσμιος φυγάς που κανείς δεν τον θέλει στα σύνορά του, και πάει λέγοντας.
     Και βέβαια ο εν λόγω νεαρός δεν είπε τίποτε καινούργιο: αυτά ‘λέγονταν’ από χρόνια (θυμάστε όλη τη συζήτηση για το σύστημα Echelon;), και όποιος καθόταν λιγάκι να σκεφτεί, ακόμη και χωρίς να ασπάζεται τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα πάντα είναι δυνατά με τη σύγχρονη τεχνολογία, και το περίεργο θα ήταν να ΜΗ γίνονται τέτοιες λαθρακουσίες. Και οι κυβερνήσεις που τάχα στενοχωρήθηκαν διότι έπεσαν ‘θύματα’ παρακολούθησης καλά θα κάνουν να θυμούνται την κυνική ρήση του Πάλμερστον, ότι "Δεν έχουμε αιώνιους εχθρούς, δεν έχουμε αιώνιους φίλους. Μόνο τα συμφέροντά μας είναι αιώνια, και καθήκον μας είναι να τα υπηρετούμε". Καλώς ή κακώς, έτσι κάνουν όλοι. 
     Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα μέτρα (υποκλοπές, παρακολουθήσεις κτλ) γίνονται ‘για την ασφάλειά μας’. Ας το δεχθούμε κατ’ αρχήν, για την οικονομία του διαλόγου. Σκεφθήκαμε όμως ποτέ ότι όταν περιβάλλουμε τον εαυτό μας, το σπίτι μας, την πόλη μας, την κοινωνία μας, τον κόσμο μας με απανωτές σειρές συρματοπλέγματος, τελικά φθάνουμε να είμαστε εμείς οι ίδιοι αιχμάλωτοι... της ασφάλειάς μας;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Παπαγιάννη καλησπέρα σας , έχω γραμμένο στό email μου ένα άρθρο πού είχε δημοσιευθή στήν έφημερίδα "λευκαδίτικος λόγος" πού έχει σχέση μέ τήν άνάρτησή σας καί τό όποίο -κατά τήν γνώμη μου- άναλύει τόν ρόλο τών μυστικών ύπηρεσιών καί γιατί αύτές παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στήν πολιτική τής Αμερικής .
Αν θέλετε μπορώ νά σάς τό στείλω , τό άρθρο τό έχει γράψει ό συμπατριώτης μου Γεράσιμος Κακλαμάνης .
Καλό άπόγευμα σάς εύχομαι , Γιώργος Βλάχος .

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ευχαριστώ για την επίσκεψή σας. Αν αναφέρεστε στην "Πολιτική του σκότους", βρήκα ήδη το κείμενο στο Διαδίκτυο.
Καλό σας απόγευμα, και ορίστε και πάλι!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Παπαγιάννη ναί σ' αύτό άναφερόμουν .
Καλή σας νύχτα καί χάρηκα πραγματικά πού βρήκα τό μπλόκ σας .