Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ποτέ την Κυριακή

Εδώ και καιρό έχει ανακύψει ως θέμα συζήτησης αν θα πρέπει ή όχι να ανοίγουν τα καταστήματα την Κυριακή, και πόσες Κυριακές το χρόνο και άλλα συναφή. Φαίνεται ότι τώρα 'ωρίμασε' το θέμα και ετοιμάζονται να το προωθήσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Προφανώς, επειδή τα εμπορικά έχουν τόσο πολλή δουλειά (γελάστε αν θέλετε...) τις άλλες μέρες της εβδομάδος, ο χρόνος δεν φτάνει και χρειάζονται τις Κυριακές για να καλύψουν τις ολοένα... αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών (ξαναγελάστε...). Ας εφαρμόσουμε την ίδια λογική στο Δημόσιο. Οι υπηρεσίες γενικά δυσκολεύονται να εξυπηρετούν τους πολίτες μέσα σε πέντε μόνο μέρες. Γιατί δεν λειτουργούν και τα Σάββατα, όπως γινόταν κάποτε; Γιατί δεν αυξάνουν τις ώρες λειτουργίας τους τις υπόλοιπες μέρες; Κι ακόμη: Τα σχολεία συνήθως δεν καλύπτουν την διδακτέα ύλη με πενθήμερη λειτουργία και ποικιλοτρόπως ακρωτηριασμένο το σχολικό έτος. Γιατί δεν δουλεύουν και τα Σάββατα, όπως γινόταν στη δική μας εποχή; Μήπως κακοπάθαμε τότε και δεν το ξέρουμε; Γιατί κάθε συζήτηση για επέκταση του ωραρίου εργασίας ξεκινάει από την Κυριακή όταν έχουμε στη διάθεσή μας ολόκληρο το Σάββατο (ή τα τρία κλειστά απογεύματα); Νομίζω ότι δεν θέλει πολλή σκέψη το πράγμα: ούτε καν καχύποπτοι δεν χρειάζεται να είμαστε για να το καταλάβουμε. Σε απλά ελληνικά, ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια, και ξέρει ότι 'ολίγον καιρόν έχει'.   
     Ελπίζω ότι η εκκλησία της Ελλάδος θα αντιδράσει τουλάχιστον σ' αυτό το ενδεχόμενο, μια και μέχρι τώρα δείχνει μάλλον υποτονική. ΕΔΩ μπορεί να βρει κανείς σχετική εγκύκλιο του Μητροπολίτη Φθιώτιδος, που δημοσιεύθηκε προ καιρού. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επείγουσα δράση προωθεί η αδελφότητα θεολόγων " ο Σωτήρ" για το θέμα. Δείτε τις ιστοσελίδες "www.osotir.gr" και "www.tideon.org"
Μ.Χ.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ελπίζω να προχωρήσει η Ιεραρχία σε έκτακτη σύνοδο και να πάρει συλλογική και επίσημη θέση πάνω στο θέμα. Αν μάλιστα επισείσουν και το επιτίμιο της ακοινωνησίας και του αφορισμού, δεν ξέρεις τί μπορεί να γίνει...