Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ανάγκες

Διαβάζω αυτές τις μέρες το πολύ ωραίο ‘Σχεδόν άγιοι’ του π. Τύχωνος Σεβκούνωφ (Εκδόσεις Εν πλω, 2012), όπου συναντώ την ακόλουθη παράγραφο:
     «Η βασική αρχή του κομμουνισμού είναι: ‘από τον καθένα ανάλογα με τις ικανότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του’. Όμως τις ‘ικανότητες’ και τις ‘ανάγκες’, όπως πάντα, κάποια επιτροπή δεν θα τις καθορίσει; Και ποια επιτροπή;... Πιθανόν η τρόικα! [Σημ. Αναφέρεται στη Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του 1930] Θα με καλέσουν λοιπόν και μου πουν: ‘Λοιπόν, Ναθαναήλ, τι ικανότητες έχεις; Θα μπορέσεις να πριονίσεις είκοσι κυβικά μέτρα ξύλο τη μέρα! Και τι ανάγκες έχεις; Φασολάδα...’ Ορίστε λοιπόν η βασική αρχή...» [σελ. 85].
     
     Οι εποχές μπορεί να αλλάζουν, τα κοινωνικά συστήματα μπορεί να μην έχουν τα ίδια ονόματα, η φιλοσοφία όμως και τα μέσα επιβολής της ξεπερνούν τα σύνορα εποχών και συστημάτων, κι έχουν τον τρόπο τους να επιβιώνουν, εις βάρος πάντα των άλλων.

4 σχόλια:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Είναι ανατριχιαστική πράγματι, η επιβολή λανθασμένων αποφάσεων και πρακτικών με τη "βοήθεια" σωστών επιχειρημάτων!

Ανώνυμος είπε...

Και που νόμισα για λίγο ότι στη συνέχεια θα σχολίαζες το συνέδριο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ...!


Φ.

GALINOS είπε...

Αγαπητέ Αντώνη, απάντησα σήμερα σε κάποιον που με ρωτησε ..γιατί τα επιτρέπει όλα αυτά ο Χριστός. οτι απλά ΞΕΡΕΙ γιατί τα επιτρέπει, κι οτι πάντως ΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ..Ολα τ άλλα φρονώ οτι είναι ένας τρόπος..εφαρμογής, άλλοτε οδυνηρός, άλλοτε πάλι...οδυνηρότερος, πάντως οδυνηρός, σαν αποτέλεσμα της πρότερας ηδονής..

Α. Παπαγιάννης είπε...

Φώτιε, τι να σχολιάσω; Δεν γνωρίζω τι θα συζητηθεί, δεν μπορώ να παρευρεθώ λόγω εργασίας, θα περιμένω να δω το αποτέλεσμα. Εξάλλου, το μέλλον θα υπαγορεύσει πολλές τέτοιες προσεγγίσεις, αν βλέπω σωστά τα πράγματα. Ίδωμεν.