Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009

Πολιτικές νεκροτομές

Με αίσθημα απογοήτευσης άκουσα σε πρωινή ειδησεογραφική εκπομπή να αναγγέλλεται η επικείμενη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για διάφορα σκάνδαλα της πρόσφατης νεοελληνικής ιστορίας. Θα ερευνηθούν, λέει, υποθέσεις όπως η Siemens, τα ομόλογα, ακόμη και το χρηματιστήριο. Για ποιό σκοπό, και με τί αποτέλεσμα;
Δεν είμαι υπέρμαχος της συγκάλυψης, ούτε και έχω οποιοδήποτε συμφέρον να μείνουν κάποια πράγματα στην αφάνεια. Ωστόσο, με την εμπειρία της δημόσιας ζωής τα τελευταία χρόνια, μπορώ να φαντασθώ ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ενέργειας. Διάλογοι του τύπου: «Εσείς φταίτε!» «Ναι, αλλά εσείς φταίτε περισσότερο!» «Ναι, αλλά πριν από μας είσασταν εσείς», και άλλα σχετικά. Αντεγκλήσεις, διαξιφισμοί και αλληλομαχαιρώματα, άφθονη τροφή για τις ποικίλες εκπομπές ‘κοινωνικής κριτικής’ (κουτσομπολιό), και χάσιμο πολύτιμου χρόνου χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό αποτέλεσμα, σε μια εποχή που χρειαζόμαστε σοβαρότητα, υπευθυνότητα, και κυρίως ενέργειες που από δω και στο εξής να μην αφήνουν σκιές υποψίας.
Όπως και στην ιατρική πράξη, έτσι και στη δημόσια ζωή η ‘νεκροτομή’ κάποιων υποθέσεων έχει αξία όχι απλώς για να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας, αλλά κυρίως για να μας διδάξει πώς να αποφύγουμε παρόμοια λάθη ή καταστάσεις στο μέλλον. Και δεν νομίζω ότι έχουμε αποκτήσει ακόμη την ωριμότητα να διδασκόμαστε από το παρελθόν μας.

4 σχόλια:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

"Οι Έλληνες αποφασίσαντες
να διαβούν τον Αίμον,
συνέστησαν επιτροπήν,
Κόντον, Μελάν και Κρέμον".

Εφημερίδα "Εστία" (1897)
Επιτέλους το βρήκα στη ... Wikipedia!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Τελικά κάτι χρησιμεύουν και οι διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες!

IWN1998 είπε...

Νομίζω οι περί των σκανδάλων επιτροπές μάλλον σκοπό θα έχουν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τα οικονομικά προβλήματα, προβλήματα διαβίωσης και ανεργίας, που θ' αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον, λόγω της οικονομικής κατρακύλας του δημοσίου και της ανάγκης εκ των ενδον κάλυψης χρεών και ελλειμμάτων.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Απόλυτα σωστό! Και κατά περίεργο τρόπο "βολεύει" και τις δυο πλευρές του πολιτικού φράχτη...