Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Μια δίκη, 87 χρόνια μετά

Με δεδομένη την χρονοβόρα διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας που σκιαγραφεί η Δώρα Αντωνίου (Καθημερινή 24/12/2009), πιστεύω ότι ο Άρειος Πάγος έχει πολύ πιο πρόσφατες και ‘καυτές’ υποθέσεις για να γεμίσει τα πινάκιά του από την επανάληψη της ‘Δίκης των Έξι’. Αν όντως χρειάζεται αναψηλάφηση της Δίκης αυτής, γιατί δεν ανατίθεται ως πτυχιακή ή διδακτορική εργασία σε έναν ή περισσότερους φοιτητές της Νομικής; Αν μη τι άλλο, θα έχουν κι ένα ισχυρό κίνητρο να την τελειώσουν όσο πιο γρήγορα (και σωστά) γίνεται.

2 σχόλια:

IWN1998 είπε...

Η δίκη των εξ διεξήχθη από ένα επαναστατικό δικαστήριο κάτω από συνθήκες που εφήρμοσαν τετελεσμένα γεγονότα και μια σωρεία παραβιάσεων της δικονομίας.Ο Πρόεδρος του, Θ. Πάγκαλος είχε εκφραστεί εναντίον της διεξαγωγής της δίκης και υπέρ της απ' ευθείας εκτέλεσης!
Το δικαστήριο απέδωσε δόλο στους κατηγορούμενους και γι' αυτό τους κατεδίκασε για εσχάτη προδοσία. Και ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι ουδείς δόλος υπήρχε και οι εξ θα ήταν οι πλέον ευτυχείς αν η πολιτική τους οδηγούσε στον θρίαμβο και όχι στην πανωλεθρία. Θεωρούσε μάλιστα ότι εντελώς αδίκως καταδικάστηκε ο Πρωτοπαπαδάκης. Είχε πει μάλιστα στη Βουλή ότι δεν μπορεί να κάνει πλέον κάτι άλλο. "Τι να κάνω. Να τους επαναφέρω εν ζωή;"
Κατά συνέπεια η μετά από δεκαετίες επαναδιεξαγωγή της δίκης είναι κάτι που η ελληνική δικαιοσύνη και η ελληνική πολιτεία οφείλουν πρώτα απ' όλα στον εαυτό τους.
Οι δύο παρατάξεις του διχασμού δεν το έκαναν ως τώρα γιατί για τους μεν θα αποδεικνυόταν ο ρεβανσισμός αφ' ενός και το ξεκίνημα της Μικρασιατικής χείμαιρας αφ' ετέρου, για τους δε η ανεπάρκεια. Πλην όμως το βαρύ στίγμα του δόλου και της εθνικής προδοσίας θα πρέπει να κριθεί από δικαστές υπό το φως ιστορικών στοιχείων και όχι από "Πάγκαλους" υπό το φόβο των όπλων.
Και είναι καλό επιτέλους σε αυτή τη χώρα να φωτίζονται οι τραγικές της στιγμές και να μαθαίνουμε από την ιστορία, όσο και αν οι άτεγκτες ανάγκες της καθημερινότητας περί άλλων τυρβάζουν.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Μετά από 87 χρόνια είναι τουλάχιστον αστείο να ζητούμε από τακτικό δικαστήριο να αναψηλαφήσει μια δίκη, διότι η de facto απουσία μαρτύρων αφήνει να γίνει η διαδικασία μόνο με βάση τα όποια ιστορικά τεκμήρια υπάρχουν και τις μετέπειτα γνώμες, μαρτυρίες κτλ. Γι' αυτό κι εγώ πρότεινα να δοθεί ως θέμα μεταπτυχιακής εργασίας, κάτι που νομίζω γίνεται σε ξένες Νομικές σχολές ως άσκηση. Η τελειωμένη εργασία μπορεί να υποβληθεί στην συνέχεια στην κρίση του Αρείου Πάγου, ο οποίος μπορεί να αποφανθεί τελεσίδικα