Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Αλυσίδες

 Όπως πληροφορούμαστε, ετοιμάζεται υπουργική απόφαση που θα προβλέπει ότι όλα τα οχήματα θα υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένα με αλυσίδες ή χιονολάστιχα κατά τους μήνες Οκτώβριο έως Απρίλιο. Επίσης λέγεται ότι η τοποθέτηση των αλυσίδων θα είναι υποχρεωτικό μάθημα για τους υποψηφίους οδηγούς, που θα εξετάζονται δειγματοληπτικά σ’ αυτό για να πάρουν το δίπλωμά τους.
     Σε μια χώρα που οι μέρες σοβαρής χιονόπτωσης (τέτοιας που να χρειάζεται αλυσίδες) μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού (σπάνια και των δύο) τα παραπάνω ακούγονται ως πολιτικές υπερβολές. Κι ας πούμε ότι οι αλυσίδες απλώς πιάνουν χώρο στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου (όπως και το φαρμακείο, ο πυροσβεστήρας και ο γρύλος). Ως προς την εξέταση όμως έχω σοβαρές επιφυλάξεις. Αφενός θα πρέπει και οι εξεταστές να ξέρουν πώς τοποθετούνται οι αλυσίδες, και αφετέρου πολλοί υποψήφιοι οδηγοί, γυναίκες και άνδρες, δεν έχουν τις φυσικές δυνάμεις να κάνουν μόνοι τους την εργασία αυτή (προσωπικά δεν θα εμπιστευόμουν τον εαυτό μου, μετά από 45 χρόνια οδήγησης). Και μια και ανέφερα παραπάνω τον γρύλο και το φαρμακείο, γιατί δεν εξετάζονται οι υποψήφιοι και στην τοποθέτηση της ρεζέρβας ή τις πρώτες βοήθειες; Αυτές οι δεξιότητες μπορεί να τους χρειασθούν περισσότερο από την τοποθέτηση αλυσίδων.
     Από την άλλη βέβαια, ξέροντας πώς δίνονται τα διπλώματα οδήγησης στην Ελλάδα, διαβλέπω ήδη στο φημολογούμενο σύστημα έναν προσοδοφόρο τρόπο αποφυγής της... δειγματοληψίας για εξέταση. Δυστυχώς έχουμε μάθει να είμαστε καχύποπτοι σε τέτοια θέματα.


3 σχόλια:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

" Η ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ".ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ,ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΙΣ(DISCRIMINATIΟΝ) ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ.

Φ. Μιχαήλ είπε...

Κατ' ἀναλογία, μέ τόσες πλημμύρες πού ἔχουμε τά τελευταῖα χρόνια, φαντάζομαι ὅτι σέ λίγο οἱ ὑποψήφιοι ὁδηγοί αὐτοκινήτων θά ἐξετάζονται ἐπίσης στήν κολύμβηση καί τήν κωπηλασία...!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ακριβώς έτσι, Φώτη.