Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Μετά την αρρώστια

 Πρόσφατα είχα την προσωπική εμπειρία της νόσου Covid. Λίγα δέκατα και πονόλαιμος οδήγησαν στον σχετικό έλεγχο, και το θετικό τεστ με οδήγησε σε εγκλεισμό στο σπίτι, σε ‘υγειονομικό διαζύγιο’, όπως το χαρακτήρισε φίλος ψυχίατρος. Αν και αμφότεροι τριπλά εμβολιασμένοι, θα ήταν το λιγότερο άβολο να είμαστε ασθενείς ταυτόχρονα. Έτσι έμεινα περιορισμένος στο μισό σπίτι και έκανα χρήση των ανεξάντλητων μουσικών επιλογών του YouTube, μαζί με διάβασμα και γράψιμο και άλλες ανειλημμένες βιβλιοϋποχρεώσεις και σερφάρισμα στο διαδίκτυο. Πέρα από βιταμίνες και αντιπυρετικά δεν πήρα καταρχήν τίποτε άλλο. Από την τέταρτη μέρα ανέπτυξα έναν βαθύ παραγωγικό βήχα τύπου βρογχίτιδας και πρόσθεσα λίγη αντιβίωση. Κουραστικός και επώδυνος ώρες-ώρες ο βήχας, παρά τη λήψη πολλών αφεψημάτων και άλλων μέσων, με έκανε να νοσταλγήσω το παλιό θαυματουργό ‘γιατρικό’ της παιδικής μου ηλικίας, τις βεντούζες. Όσοι δεν τις έχετε δοκιμάσει, δεν ξέρετε τι χάσατε. Είμαι σίγουρος ότι μια δόση θα μου θεράπευε όλα τα συμπτώματα στο άψε-σβήσε. Σήμερα, δέκα μέρες μετά την έναρξη, επανήλθα στον κόσμο. Δόξα τω Θεώ.
     Διδάγματα από τη νόσο; Μην την υποτιμάτε. Χωρίς τα εμβόλια δεν ξέρω πού θα βρισκόμουν τώρα. Πανάκεια δεν είναι, αλλά και μόνο η αποτροπή σοβαρής νόσου και άλλων χειροτέρων συνεπειών είναι πολύ ουσιαστικό κέρδος (σήμερα ανακοινώθηκαν 110 θάνατοι). Το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για τον πονόλαιμο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι η γαργάρα με λίγο τσίπουρο, που ενεργεί ως τοπικό αναισθητικό και εξασφαλίζει ύπνο ήσυχο από ερεθιστικό βήχα. Και το πιο χρήσιμο βοήθημα εν γένει; Ένας άνθρωπος δίπλα σας, που να μη σας αφήνει ‘σε χλωρό κλαδί’ με τη φροντίδα του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο δικό μου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ‘έτερον ήμισυ’, κοντά στα τόσα άλλα που της χρωστάω. Δόξα τω Θεώ και πάλι.

3 σχόλια:

kosmaser είπε...

Αγαπητε Αντωνη, περαστικα.
Ρεαλιστικη , και χρησιμη η περιγραφη σου .Το τσιπουρο το δοκιμασα, με δικη σου προτροπη πριν μερικα χρονια.Λειτουργει αψογα.

Konstantinos είπε...

Περαστικά Σας, Γιατρε μου. Ἀλήθεια, πόσα καὶ ποσα δὲ μᾶς διδασκει ὁ ἐγκλεισμὸς καὶ ἡ ἀσθένια τοῦ σώματος. Ἀρκεῖ νὰ μὴν εἶναι τοῦ νοός....Ὃ Κύριος νὰ ἀναπάυσει τὴν ψυχὴ τοῦ καλοῦ Σας θέιου καὶ Στρ. Γιατροῦ Γρηγορίου Παπαδημητρόυ. "ΠΟλλάκις μὲ ἀνέπαυσε"π.κ

Α. Παπαγιάννης είπε...

Μάλλον αναφέρεστε στον μακαρίτη νουνό μου Δημήτριο Παπαδημητρίου (θείος μου, επίσης στρατιωτικός γιατρός, ήταν ο Γρηγόριος Σκαμπαρδώνης, ανιψιός του προηγουμένου). Πατέρας του Δημητρίου ήταν ο παπα-Γρηγόρης Παπαδημητρίου. Αιωνία η μνήμη και των τριών.