Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Καταστροφές

 Συχνά, μετά από σεισμούς, ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλες θεομηνίες διατυπώνεται η υπόθεση-παράπονο: «Αν το ξέραμε νωρίτερα…». Δεν ξέρω βέβαια τι ακριβώς θα κάναμε όλοι εμείς αν γνωρίζαμε από πριν ότι θα μας βρει κάποιο κακό, ούτε αν θα άλλαζε κάτι από το αποτέλεσμα. Ωστόσο στην περίπτωση του Ιανού, του πρόσφατου ‘Μεσογειακού κυκλώνα’ που χτύπησε τα Ιόνια νησιά, την Καρδίτσα, τον Αλμυρό, τα Φάρσαλα και τόσες άλλες περιοχές, αφήνοντας πίσω του εικόνες που μας θυμίζουν Φιλιππίνες, Καραϊβική ή άλλα τροπικά μέρη όπου τέτοια φαινόμενα είναι συνηθισμένα κάθε χρόνο, η πρόγνωση και η προειδοποίηση υπήρχε. Σε αντίθετη περίπτωση ίσως να θρηνούσαμε περισσότερα ανθρώπινα θύματα, και αυτό είναι φυσικά το πιο σημαντικό. Η καταστροφή όμως στις περιοχές που δοκίμασαν τους ανέμους των 11 μπωφόρ και τις καταρρακτώδεις βροχές επί πολλές ώρες είναι απίστευτη, και κανένα προγνωστικό δελτίο δεν θα μπορούσε να την αποσοβήσει ή να την μετριάσει. Οι παλιότεροι την παρομοιάζουν με τον φονικό σεισμό του 1953 που ισοπέδωσε Κεφαλονιά και Ιθάκη: «Οὐδέν ἐστιν ὃ,τι οὐκ ἀπώλετο», όπως θα έλεγε ο Θουκυδίδης. Εκείνο το «μιᾷ ὥρᾳ ἠρημώθη ὁ τοσοῦτος πλοῦτος» που διαβάζουμε στην Αποκάλυψη είναι κυριολεξία και όχι σχήμα λόγου.
     Δεν αντέχω όμως να μη σημειώσω, ως αντίστιξη, την ‘ολομέτωπη επίθεση’ που εξαπέλυσε, εν μέσω της σύνθετης αυτής κρίσης (πανδημία, εθνικά θέματα, φυσικές καταστροφές), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. Μπορεί αυτός να είναι ο θεσμικός του ρόλος, αλλά υπάρχει καιρός να μιλάει κανείς και καιρός να σωπαίνει. Εξάλλου, μπορεί μεν να επιδιώκει την επάνοδό του στην εξουσία με κάθε τρόπο, αλλά υποπτεύομαι ότι μέσα του μάλλον θα λέει «ευτυχώς δεν έτυχαν σε μένα όλα αυτά». Γιατί λοιπόν δεν κρατάει το στόμα του κλειστό, αφού δεν έχει να προτείνει συνεργασία και σύμπραξη για ταχύτερη αποκατάσταση των πληγών; Δυστυχώς εκείνη η ‘αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση’ είναι θεσμική αρρώστια των πολιτικών κομμάτων, γραμμένη στα γονίδιά τους, δυσεξάλειπτη και ανίατη, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες· ούτε με θεομηνίες δεν διορθώνεται. Γι’ αυτό και τους έχουμε τόση εμπιστοσύνη.

3 σχόλια:

Σπύρος είπε...

The fastest growing religion in Sub-saharan Africa, Carribean, Latin America etc is fundamendalist Pentecostalism.Look the religion map of Africa here: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Religion_distribution_Africa_crop.png#mw-jump-to-license

Α. Παπαγιάννης είπε...

Σπύρο, πού ακριβώς "κολλάει" το σχόλιό σου στο θέμα μας;;;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ 8;ii μ.: ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ. ΕΙΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΛΕΝΕ " ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ"ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΛΕΝΕ " YOU HAVE HOLE IN YOUR HEAD"