Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Κεραυνοί

Τα Μέσα έχουν ήδη ανακοινώσει το δελτίο εκτάκτων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, που θα ισχύσουν από το μεσημέρι και μετά. Λίγα σύννεφα κυκλοφορούν στον ουρανό, αλλά υπολογίζω ότι μάλλον θα προλάβω. Κι έτσι, έχοντας τελειώσει την περιορισμένη λόγω θέρους εργασία, σε είκοσι λεπτά βρίσκομαι στην πιο κοντινή παραλία. Η θάλασσα είναι ιδιαίτερα καλή, δεν υπάρχει και η μεγάλη μεσημβρινή κάψα των προηγουμένων ημερών, ένα μπάνιο είναι ό,τι πρέπει, κι έτσι καταγράφεται στο ενεργητικό της ημέρας.
     Το απόγευμα η απειλή της μπόρας συνεχίζεται στο στερέωμα, χωρίς όμως τελικό αποτέλεσμα. Έχουμε και αγρυπνία απόψε, για τη Μεταμόρφωση. Να πάρω ομπρέλα; Τι ερώτημα κι αυτό... Οι ουρανοί ανοίγουν μόλις σταματώ το αυτοκίνητο έξω από τον προορισμό μου. Κάθομαι και περιμένω να κοπάσει ο κατακλυσμός πριν επιχειρήσω τη μετακίνηση ως τον ναό. Κάποια στιγμή το κατορθώνω, με μικρές ‘ζημιές’, και με την περιορισμένη βοήθεια της ομπρέλας που εξαντλεί τις δυνατότητές της.
     Η εορταστική αγρυπνία προχωρεί κανονικά, με την μουσική υπόκρουση (basso continuo θα τη λέγαμε στο μπαρόκ) μιας κατακλυσμιαίας βροχής για μιάμιση ώρα περίπου, που σημαδεύεται από κεραυνούς κάθε τόσο. Ένας ιδιαίτερα απότομος και παταγώδης μας κάνει να νιώσουμε κάπως (ακουστικά μόνο) το σοκ που δέχθηκαν οι κάτοικοι της Βηρυτού που διαλύθηκε κυριολεκτικά από τις χθεσινές καταστροφικές εκρήξεις των 2750 τόννων νιτρικού αμμωνίου (μέχρι στιγμής με πάνω από 135 νεκρούς και 4000 τραυματίες). Λέμε κι εμείς ότι έχουμε προβλήματα...
     Με το πέρας της ακολουθίας το έδαφος έχει σχεδόν στεγνώσει, και γευόμαστε τα ευλογημένα σταφύλια της εορτής, τιμώντας την παράδοση, και αναλογιζόμενοι τις μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις της αγνωμοσύνης μας στον ευλογημένο αυτό τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: