Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Έργα και ημέρες

Μια συνέπεια της παγκόσμιας πληροφόρησης που έχουμε μέσα από το Διαδίκτυο είναι ότι συνηθίσαμε σε παραδοξολογίες (και παραδοξο...πραξίες) από διάφορα μέρη του κόσμου. Συνηθίσαμε; Εκεί που νομίζουμε ότι τα έχουμε δει όλα, έρχεται κάτι καινούργιο να μας ξαφνιάσει. Έτσι διαβάζω ότι  στην Ιαπωνία υπάρχουν εταιρείες που δεν επιτρέπουν στο γυναικείο προσωπικό τους να φοράει γυαλιά (οράσεως, όχι τίποτε εξωφρενικό), διότι δεν ταιριάζουν, λέει, με το παραδοσιακό κιμονό. Πρόσφατα μάλιστα δημιουργήθηκε και αντίστοιχο κίνημα που διεκδικεί το δικαίωμα στην όραση!
     Κι αν το παραπάνω αποτελεί μια ακραία μορφή ιδιοτροπίας, τι μπορεί να πει κανείς για τα διάφορα επινοήματα που χρησιμοποιούνται -- πού αλλού; -- στην Αμερική για να ανακοινώσουν υποψήφιοι γονείς το φύλο του μωρού που περιμένουν; Μάλιστα. Κάποιοι κάνουν ό,τι παλαβομάρα τους περάσει από το μυαλό για να πουν στον κόσμο αν περιμένουν αγόρι ή κορίτσι. Έτσι πρόσφατα στο Τέξας ένας άνδρας συνεπιβάτης τραυματίσθηκε από πτώση του μικρού αεροπλάνου με το οποίο σκόπευε να αδειάσει 350 γαλόνια νερό βαμμένο ροζ προκειμένου να αναγγείλει στο συγκεντρωμένο για το πάρτι κοινό ότι περιμένει κορίτσι. Με αφορμή την είδηση αυτή, το ρεπορτάζ μας πληροφορεί ότι τον περασμένο μήνα στην Αϊόβα μια γυναίκα 56 ετών σκοτώθηκε όταν έσκασε μια συσκευή με την οποία επρόκειτο να ψεκάσει χρωματιστή σκόνη για τον ίδιο σκοπό. Επίσης, το 2017 στην Αριζόνα ένας άνδρας πυροβόλησε έναν στόχο που έσκασε σκορπώντας μπλε σκόνη. Αυτό όμως προκάλεσε μια πυρκαγιά που έκαψε 73 τετραγωνικά μίλια δασικής έκτασης. Ο... περήφανος δράστης διατάχθηκε να πληρώσει σχεδόν 8 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση.
     Έχω ξαναγράψει το ρητό του Αϊνστάιν για το σύμπαν και την ανθρώπινη βλακεία (δεν ήταν σίγουρος αν το πρώτο είναι άπειρο, ενώ για το δεύτερο δεν είχε αμφιβολίες). Κάποιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να το επαληθεύουν κάθε τόσο.