Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Ρωμέικα


Ένα από τα προσφιλή αναγνώσματα της παιδικής ηλικίας μου ήταν οι ιστορίες του Νασρεντίν Χότζα. Όσοι δεν τις διάβασαν, στερούνται μια αστείρευτη πηγή γέλιου αφενός και ένα απόθεμα ανατολίτικης λαϊκής σοφίας αφετέρου. Από τις πιο γνωστές είναι εκείνη για τον φούρνο που έχτισε ο Χότζας στην αυλή του. Εκεί που τελείωνε το χτίσιμο, περνάει ένας γείτονας και του λέει: «Βρε Χότζα, την πόρτα του φούρνου δεν τη βάζουν προς τον βοριά!» Ο Χότζας ξύνει το κεφάλι του, γκρεμίζει τον φούρνο και τον χτίζει ανάποδα. Ο επόμενος επισκέπτης του λέει ότι καλύτερα είναι να βλέπει προς την ανατολή, ο άλλος προς τη δύση, και κάθε φορά καινούργιο γκρέμισμα και χτίσιμο. Τέλος, χτίζει τον φούρνο πάνω σ’ ένα κάρο. Όταν ο γείτονας σταματάει για το σχόλιό του, ο Χότζας τον προλαβαίνει: «Από ποια μεριά θέλεις την πόρτα; Ορίστε!» και στρέφει το κάρο προς την αντίστοιχη κατεύθυνση. Κι έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι.
   Γιατί θυμήθηκα τον Χότζα και τον φούρνο του; Διότι κάπως έτσι συμπεριφέρονται τα πολιτικά κόμματα σε σχέση με την ψήφο των αποδήμων. Όλοι τη θέλουν, αλλά ο καθένας με τον τρόπο του. Άλλος για την επικράτεια, άλλος για τις περιφέρειες, άλλος για όλους και άλλος για τους μισούς. Με μια νοοτροπία εντελώς ανατολίτικη, όχι με τη θυμόσοφη αλλά με την πονηρή έννοια του όρου. Κίνητρο σε κάθε περίπτωση το πώς θα κερδίσω εγώ ή τουλάχιστον πώς δεν θα ωφεληθεί ο αντίπαλος από την α ή β επιλογή συστήματος. Όπως άλλωστε και με τον εκλογικό νόμο ή άλλα παρόμοια θεσμικά μέτρα. Νομοθεσία α λα καρτ. «Ρωμέικα πράγματα», θα έλεγε ο μακαρίτης Patrick Leigh Fermor, που είχε διαβάσει με ακρίβεια τον τρόπο σκέπτεσθαι του σύγχρονου Έλληνα.     

2 σχόλια:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

ΑΜΕΡΙΚΗ: ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ,ΤΡΙΤΗΣ .... ΓΕΝΕΑΣ.ΟΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΟΜΙΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ,ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ, ΠΟΥ ΟΛΙΓΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ (ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ). ΤΗΝ Ο9/25/2019 ΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ΗΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 300 ΑΤΟΜΑ.ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΣΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΝ(ΠΟΙΑΝ) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ο λόγος γίνεται για τους Έλληνες πρώτης γενιάς, που είναι γραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδος. Από τη στιγμή που μπορούν να ψηφίζουν σε ευρωεκλογές, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να αποκλείονται από τις εθνικές εκλογές, πέρα από τον φόβο του τι θα ψηφίσουν...