Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Αντιμετανάστευση

‘Πρόσφυγες και μετανάστες’ επιγράφεται  το άρθρο του Α. Δρυμιώτη (Καθημερινή 29/9) που περιέχει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για το εν λόγω ζήτημα. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες:  το «προσφυγικό-μεταναστευτικό» πρόβλημα κυριαρχεί στα δελτία ειδήσεων (εκτοπίζοντας εν πολλοίς την κλιματική αλλαγή), χωρίς να διαφαίνονται λύσεις πρακτικές, αποτελεσματικές και που να αντέχουν στον χρόνο. Θα έπαιρνε πολύ χώρο και θα οδηγούσε σε δύσπεπτα συμπεράσματα μια αναλυτική συζήτηση για το θέμα, οπότε περιορίζομαι σε κάτι που δεν έχω δει να θίγεται πουθενά.
     Όπως επισημαίνει ο καλά ενημερωμένος αρθρογράφος, η διόγκωση του προβλήματος οφείλεται (εκτός άλλων αιτίων) και στη συστηματική καλλιέργεια από το κόμμα της προηγούμενης κυβέρνησης της εντύπωσης ότι η Ελλάδα είναι ό,τι πρέπει σαν προορισμός για ξένους: «Αν φτάσετε εδώ, λύσατε το πρόβλημα» τους έλεγαν (με άλλα λόγια, «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»). Η εντύπωση αυτή πρέπει να αντιστραφεί με κάθε τρόπο. Τι πιο πρόσφορο λοιπόν από μια εντατική διαδικτυακή καμπάνια που να προβάλλει προς κάθε κατεύθυνση τις δυσμενείς συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει όποιος ρισκάρει τη ζωή του για να περάσει σε ελληνικό νησί; Θα μου πείτε: «Δυσφήμιση της χώρας θα κάνουμε;» Όχι βέβαια. Το παν είναι θέμα παρουσίασης και μάρκετινγκ. Εδώ η βιομηχανία της διαφήμισης μπορεί να κάνει το άσπρο μαύρο και το άχρηστο απολύτως απαραίτητο. Μια τέτοια εκστρατεία θα πρέπει να λέει σε κάθε τόνο και με ξεκάθαρους όρους τι ΔΕΝ μπορεί να περιμένει ένας ξένος που φτάνει παράνομα στη χώρα μας (μη σας ξενίζει το επίθετο: καθένας που δεν περνάει τα σύνορα από τη νόμιμη οδό είναι παράνομος μέχρι να του δοθεί άδεια παραμονής).
     Δεν ισχυρίζομαι ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά εδώ που φτάσαμε θα πρέπει να μετέλθουμε κάθε διαθέσιμο μέσο. Και το παραπάνω δεν κοστίζει τίποτε. Ίσως θα κάνει κάποιους να σκεφτούν πριν ξεκινήσουν. Ήδη έχουμε αργήσει πολύ.

4 σχόλια:

Λήμνος είπε...

Θυμόμαστε από την ιστορία περιόδους μετακινήσεων πληθυσμών, αποικισμούς, "καθόδους", μετοικεσίες. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Η αύξηση του πληθυσμού, η φτώχεια, οι πόλεμοι, οι εμφύλιες αντιπαραθέσεις πιέζουν τους πληθυσμούς, όπως το καζάνι που βράζει και ξεχειλίζει. Οι μετακινήσεις είναι αναπόδραστες κι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή υποδοχής. Νομίζω πως θα ζήσουμε την εισβολή ό, τι και να κάνουμε. Εκτός αν αρχίσουμε πολεμικές συγκρούσεις... Ποιος μπορεί να το εύχεται αυτό και να το σχεδιάζει. Συγχωρέστε μου τον ρεαλισμό. Όταν ξεκινάει ένας χείμαρρος, δεν τον σταματάει κανένα εμπόδιο. Όσο για την πρόταση του αρθρογράφου, υπάρχει μεγαλύτερη δυσφήμιση των εν Ελλάδι συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών από την Μόρια; Μια κόλαση!! Ένα ηφαίστειο που ήδη ξερνάει λάβα. Οι εικόνες από την Μόρια φθάνουν απέναντι; Ίσως πρέπει να τις παίζουν τα κανάλια μέρα-νύχτα. Δεν ξέρω τι άλλο να πω.

Απόστολος-Γεώργιος Ι. Σοφός είπε...

Ότι και να λέμε, τη "στρόφιγγα" των προσφύγων, μεταναστών, τυχοδιωκτών κάθε είδους και - γιατί όχι - και κατασκόπων την έχει η γείτων Τουρκία. Με τα άλλα τσακωνόμαστε εμείς, αλλά θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε πρώτα με τα "κόκκινα φέσια" εξ ανατολής...

Απόστολο είπε...

Ναι, αργήσαμε πολύ. Δύσκολα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

Η)ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΙΣ.1)ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ.2) ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.3)ΑΡΙΣΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ.4)ΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΞΕΝΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ.