Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Αναγέννηση


Μια σύγχρονη φωτογραφική έκθεση σε μουσείο του Λίβερπουλ, με τίτλο Shanghai Sacred, είναι αφιερωμένη στη μεγάλη θρησκευτική αναγέννηση που συμβαίνει στην Κίνα. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Guardian, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων, ανήσυχοι για τον ξέφρενο ρυθμό προόδου στη χώρα τους, στρέφονται στην πίστη για να ανακαλύψουν το νόημα και την ελπίδα που λείπουν από το ριζικά εκκοσμικευμένο περιβάλλον γύρω τους. Η αναγέννηση αυτή αφορά όλες τις θρησκείες, έχει ρίζες στην ιστορία και τροφοδοτείται από την εφευρετικότητα των Κινέζων μέσα στο κύμα της παγκοσμιοποίησης, με κέντρο τη Σαγκάη, μια πόλη 24 εκατομμυρίων κατοίκων. Και πάλι σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά από πολλές δεκαετίες καταστολής την εποχή του Μάο, ο αριθμός των πιστών στις πέντε επίσημες θρησκείες (Βουδισμό, Ταοϊσμό, Ισλάμ, Καθολικισμό και Προτεσταντισμό) αλλά και σε άλλες θρησκευτικές πρακτικές αυξάνεται συνεχώς. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανάνηψη, με δεδομένη την καταστροφή της θρησκευτικής υποδομής και γνώσης που είχε προηγηθεί, και την συνεχιζόμενη πολιτική καταστολή. Η Ορθοδοξία δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες θρησκείες, αλλά στο Ρωσικό προξενείο της Σαγκάης τελούνται ακολουθίες και το 2016 δόθηκε για πρώτη φορά άδεια τόσο σε Κινέζους όσο και σε ξένους να τις παρακολουθήσουν. Όλα αυτά ξαναφέρνουν στην επικαιρότητα για μια ακόμη φορά, μετά από χιλιάδες χρόνια, την κλασική διαπίστωση του Πλουτάρχου: «εὕροις δ’ ἄν ἐπιών πόλεις ἀτειχίστους, ἀγραμμάτους, ἀβασιλεύτους, ἀοίκους, ἀχρημάτους, νομίσματος μή δεομένας, ἀπείρους θεάτρων καί γυμνασίων· ἀνιέρου δέ πόλεως καί ἀθέου, μή χρωμένης εὐχαῖς μηδέ ὅρκοις, μηδέ μαντείαις, μηδ’ άποτροπαῖς κακῶν μηδέ θυσίαις ἐπ’ άγαθοῖς οὐδείς ἐστιν, οὐδ’ ἔσται γεγονώς ποτε θεατής».

3 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Ναι, ο Πλούταρχος διαπιστώνει. Από κει και πέρα, τι σόι αναγέννηση είναι αυτή με όλο το συνονθύλευμα; Μήπως οδηγούν όλα στον ίδιο αληθινό Θεό; Διότι αν είναι έτσι - που έτσι είναι - άνθρακες ο θησαυρός!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Αυτό που κάνει η Guardian είναι να επαναλάβει τη διαπίστωση του Πλουτάρχου, και να αναδείξει το γεγονός ότι, όπως και στη γειτονική μας Αλβανία και τη Ρωσία και όπου αλλού, τα εβδομήντα και πλέον χρόνια αθεΐας δεν κατάφεραν να εξαφανίσουν το θρησκευτικό συναίσθημα από τα εκατομμύρια των ανθρώπων. Για το πώς θα βρουν το δρόμο τους όλοι αυτοί (όπως κι εμείς οι γεννημένοι Ορθόδοξοι-- "ο δοκών εστάναι...") έχει ο Θεός.

Απόστολο είπε...

Είναι φανερό ότι δεν πείθομαι με τις προθέσεις της Guardian και όχι του αρθρογράφου του κειμένου σε αυτόν τον ιστότοπο.