Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Κοινοβουλευτικά

Διάβασα χθες την ακόλουθη επιστολή στην Καθημερινή (με τον τίτλο «Κρατήστε τους μαθητές μακριά από τη Βουλή»), την οποία βρήκα ιδιαίτερα επίκαιρη, μια και συνέπεσε με το επιθεωρησιακής ποιότητος show στο παρ’ ημίν κοινοβούλιο που αυτάρεσκα ονομάσθηκε ‘ψήφος εμπιστοσύνης’ στην κυβέρνηση:

     «Παρακολουθώ συχνά διάφορες συνεδριάσεις της Βουλής των Ελλήνων στο αντίστοιχο κανάλι τηλεόρασης. Όπως είναι γνωστό, πολλές από τις συνεδριάσεις αυτές εξελίσσονται σε οξύτατες αντιπαραθέσεις μεταξύ των βουλευτών των διαφόρων κομμάτων, οι οποίοι, πολλές φορές, ανταλλάσσουν ανεπίτρεπτες εκφράσεις, χαρακτηρισμούς, υπονοούμενα και σχόλια […], τα οποία, κατά την άποψή μου, απαξιώνουν τα επιχειρήματά τους και, σε κάθε περίπτωση, υποβαθμίζουν τον χώρο και την αποστολή του Κοινοβουλίου.
     Τις περισσότερες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου συνηθίζεται να παρακολουθούν από τα άνω θεωρεία και μαθητές από όλη τη χώρα, οι οποίοι γίνονται, εκόντες -άκοντες, μάρτυρες ανεπίτρεπτων, πολλές φορές, καταστάσεων.  Αν και εκτιμώ ότι οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους μαθητές (γυμνασίου, λυκείου) αντιλαμβάνονται, ενδεχομένως, τις σκοπιμότητες τέτοιου σκηνικού, δεν μπορώ να φανταστώ πώς οι μαθητές δημοτικού εισπράττουν τέτοιες «διδακτικές» συμπεριφορές.  Έτσι, φοβούμαι μήπως οι μικροί μαθητές που παρακολουθούν τέτοιες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου θεωρούν ότι οι απόψεις τους για διάφορα θέματα (πρέπει να) υποστηρίζονται (και) με ανοίκειες συμπεριφορές.
     Υπό την έννοια αυτή, δεν φαίνεται να θεωρείται παιδαγωγική και διδακτική η παρακολούθηση συνεδριάσεων της Βουλής από μικρούς μαθητές, τουλάχιστον, εκτός αν είναι επιθυμητό να παραδειγματίζονται για τον τρόπο υποστήριξης των όποιων θέσεων/επιχειρημάτων τους. Προτείνεται, εν προκειμένω, να εξετασθεί από τους αρμοδίους η κατάργηση παρακολούθησης συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου από μικρούς μαθητές ή η παρακολούθηση πανηγυρικών και χαμηλής πολιτικής συνεδριάσεων μόνο.
     Παναγιώτης Δ. Καμπάς, Αντιπτέραρχος (ε.α.), Ηλεκτρονικός μηχανικός»
.

     Προσυπογράφω ανεπιφύλακτα την πρόταση του επιστολογράφου, προσθέτοντας ότι η εγχώρια παράσταση ήρθε μετά την προχθεσινή ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, στην οποία το σχέδιο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που υπέβαλε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταψηφίσθηκε από μεγάλη μερίδα του κόμματός της (230 ψήφοι διαφορά μεταξύ κατά και υπέρ). Βλέπετε, η κοινοβουλευτική δημοκρατία και η κομματική πειθαρχία έχουν πολλές παραλλαγές.

 [Σκίτσο του Ηλ. Μακρή, Καθημερινή 16/01/2019]

1 σχόλιο:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ " Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΘΕΙ.ΑΛΛΗΛΟΥΒΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΑΙ,ΦΩΝΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΕΔΙΔΟΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙ- ΣΜΟΥ ΤΗΝ ΒΑΣΙΚΩΤΕΡΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.