Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Διωγμοί

Είσαι Χριστιανός ή Μουσουλμάνος; Αν έδινες την ‘λάθος’ απάντηση στο ερώτημα, σε πυροβολούσαν επί τόπου. Αυτή την βίαια πραγματικότητα έζησαν οι φοιτητές και καθηγητές του πανεπιστημίου Garissa στην Κένυα, μέσα στην πρόσφατη αιματηρή επίθεση φανατικών ισλαμιστών από τη Σομαλία, που άφησε πίσω της πάνω από 147 νεκρούς. Η σφαγή αυτή έρχεται να προστεθεί σε όσα ανάλογα επεισόδια, με πολλά ή λίγα θύματα, έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια σε διάφορες χώρες (Ιράκ, Συρία, Νιγηρία, Αίγυπτο, Λιβύη... Κύριος οίδε πού αλλού), με θύματα Χριστιανούς διαφόρων ομολογιών, και με μόνη αιτία την πίστη τους.
     Η μόνη διαφορά που έχουν οι σύγχρονοι αυτοί διωγμοί από τους ‘κλασικούς’ διωγμούς των πρώτων Χριστιανικών αιώνων ή από τους μετέπειτα διαδόχους των (π.χ. στην Τουρκοκρατία ή στη σταλινική Ρωσία ή την Αλβανία του Χότζα) είναι ότι εκείνοι έφεραν και την επίσημη σφραγίδα του κράτους. Αν για τους περισσότερους από μας η θρησκευτική πίστη είναι υπόθεση προσωπικής επιλογής με ελευθερία έκφρασης και άσκησής της, τέτοια γεγονότα έρχονται να μας θυμίσουν ότι αυτό το αυτονόητο δικαίωμα δεν το απολαμβάνουν όλοι και παντού. Για να δικαιωθεί έτσι ο λόγος του Κυρίου προς τους μαθητές του (θα τον ακούσουμε το βράδυ της Μεγ. Πέμπτης) ότι «ει εμέ εδίωξαν, και υμάς διώξουσι». Σε κάθε εποχή.

Υστερόγραφο:  Διαβάστε το ιδιαίτερα καυστικό σχόλιο ΕΔΩ που συγκρίνει τη σφαγή στη Γκαρίσα με την εκτέλεση των γάλλων σκιτσογράφων του Charlie Hebdo προ καιρού (και την προβολή και των δύο γεγονότων από τα Μέσα), και προβληματισθείτε.

1 σχόλιο:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Είναι ώρα η "Δύση" να ξυπνήσει! Αλλιώς τα πράγματα θα πάρουν τέτοια έκταση που δεν θα είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα και μπορεί να οδηγηθούμε σε πραγματικό πόλεμο. Εκτός αν κάποιοι νομίζουν (ανόητα θα έλεγα) πως Ατλαντικός και Ειρηνικός παρέχουν επαρκή προστασία, έτσι ώστε πάντα να καίγεται το σπίτι του γείτονα χωρίς να κινδυνεύει το δικό τους!