Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Γερμανία ΕΠΕ;

Μαθαίνω από τις ειδήσεις ότι η Γερμανία προχθές θυμήθηκε (δεν ταιριάζει βέβαια η λέξη ‘γιόρτασε’) τα ογδόντα χρόνια από την άνοδο στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ, που τόσα δεινά επεσώρευσε στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρο τον κόσμο τον περασμένο αιώνα. Διαβάζω πιο συγκεκριμένα: ‘Για «διαρκή ευθύνη» της Γερμανίας για τα εγκλήματα των Ναζί, έκανε λόγο η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, εγκαινιάζοντας σήμερα έκθεση με τίτλο «Βερολίνο 1933 - Ο δρόμος προς την δικτατορία», με θέμα τους πρώτους έξι μήνες μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία’ [Καθημερινή]. Αυτή η ‘διαρκής ευθύνη’ προφανώς δεν περιλαμβάνει την από μακρού οφειλόμενη αποζημίωση για τις ποικίλες καταστροφές (ανθρώπινες και οικονομικές) που προκάλεσε ο ναζισμός στη δική μας χώρα, και που τόσο βολικά αποσιωπώνται από την πλευρά των αρμοδίων (τόσο των οφειλετών όσο και εκείνων που θα έπρεπε να τους τα θυμίσουν). Όχι ως εκδίκηση, ούτε ως τιμωρία: ως πράξη δικαιοσύνης. Προφανώς η σύγχρονη Γερμανία είναι κράτος περιορισμένης ευθύνης.

1 σχόλιο:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Βρίσκω παλιά γραπτά του πατέρα μου και της μητέρας μου. Θυμάμαι τις διηγήσεις τους από αυτή την εποχή και πιστεύω ότι για άλλη μια φορά η Γερμανία προσπαθεί να κατακτήσει την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή τη φορά όχι με όπλα και πόλεμο, αλλά με την οικονομία. Για να θυμηθώ τον Τσώρτσιλ και να τον ... παραφράσω:
Θα τους πολεμήσουμε με το λόγο, θα τους πολεμήσουμε με τις θέσεις μας, θα τους πολεμήσουμε με τις πεποιθήσεις μας, θα τους πολεμήσουμε με την ιστορία μας, θα τους πολεμήσουμε με την ψυχή μας!
ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!