Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Μπόζο

Το σύνθημα που κυκλοφορεί από χθες: ‘Αφήστε το μνημόνιο και πιάστε το μποζόνιο!     Έχω γράψει στο παρελθόν για το μεγάλο πείραμα του CERN και τις φιλόδοξες αναζητήσεις του, που ξαναήρθαν στην επικαιρότητα με την αναγγελία ότι το μποζόνιο του Higgs, ταπεινά αποκαλούμενο και ‘God particle’ (που μεταφράζεται ως ‘σωμάτιο του Θεού’, ή ενδεχομένως πιο σωστά ως ‘σωμάτιο Θεός’) πιθανώς βρέθηκε. Δεν ξέρω πόσα θα ακούσουμε για το μποζόνιο και πόσες υποθέσεις ενδεχομένως θα γίνουν, μεταξύ των οποίων και 'συμπεράσματα' για τον αν υπάρχει ή όχι Θεός. Ας ξαναγυρίσω στην παρομοίωση που έκανα πρόσφατα με τη ζωγραφική. Χωρίς να είμαι ειδικός, το πείραμα αναμένεται να μας αποκαλύψει πώς έγιναν τα άτομα της ‘μπογιάς’ με την οποία ζωγραφίσθηκε ο πίνακας του Σύμπαντος. Δεν πρόκειται να μας πει τίποτε για τον Ζωγράφο.
     Όσο για τη χρησιμότητα της ανακάλυψης, παραθέτω το σχόλιο ενός αναγνώστη στη Guardian:
     ‘Μια πλήρης σπατάλη χρόνου, χρημάτων και νοημοσύνης, που δεν μας πάει πιο κοντά σ’ έναν ειρηνικό κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Το να γνωρίσουμε κάτι που δεν χρειάζεται ίσως έχει ενδιαφέρον για τηλεοπτικά κουίζ, αλλά είναι προτιμότερο να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας σε καλύτερες και πιο δίκαιες χρήσεις της υπάρχουσας γνώσης και τεχνολογίας, παρά να σπαταλούμε πόρους σε τέτοια πράγματα’.
     Κι άλλο ένα, από την ίδια πηγή, που έχει και το χιούμορ του:
     ‘Χιλιάδες μηχανικοί και επιστήμονες, με συλλογικό IQ κάπου διακόσια εκατομμύρια. Μήπως μπορούμε να τους αναθέσουμε να βρούνε:
- έναν έντιμο τραπεζίτη,
- έναν ακέραιο πολιτικό,
- ένα τρόπο να εμποδίσουμε τα ’δωράκια’;
     Οποιοδήποτε από αυτά θα ήταν πραγματική ανακάλυψη που θα άλλαζε το μέλλον της ανθρωπότητας
’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: