Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Τιμή γήρως

Σε πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο ένας ομιλητής έδωσε τον ακόλουθο ορισμό στο γήρας: είναι η ηλικία όπου ‘η κατάσταση της υγείας αρχίζει να παρεμποδίζει τη λήψη ογκολογικών αποφάσεων’. Θυμήθηκα τον σατιρικό αυτό λόγο όταν άκουσα στο ραδιόφωνο ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία. Όπως θυμήθηκα και το λαϊκό λόγιο : ‘Εκεί που είσαι ήμουνα, κι εκεί που είμαι θάρθεις’.
     Πριν μερικές εβδομάδες είχα την ευκαιρία να ακούσω μαζεμένες ευχές από μια γιαγιά που στα ενενήντα της χρειάστηκε κάποια ιατρική συμπαράσταση. Πιθανώς μόνο για προσωρινή ανακούφιση, μια και η ηλικία και οι ενδείξεις συνωμοτούν εναντίον της. Ωστόσο, οι τόσο απλές και από καρδιάς ευχές από μια πραγματικά χαριτωμένη ύπαρξη με μακρά πείρα ζωής είναι από τις καλύτερες μορφές ανταμοιβής που μπορεί να τύχει κανείς στη δουλειά μας. Ας τις δεχόμαστε με τον σεβασμό που τους πρέπει, κι ας τις αποθησαυρίζουμε, έστω κι αν μέσα μας σκεφτόμαστε ότι πολύ λίγο τις αξίζουμε.

1 σχόλιο:

Λήμνος είπε...

Έχουμε τόσο επηρεαστεί από τα πρότυπα ζωής που μας έχει επιβάλει η αμερικανοκουλτούρα -νέος, ωραίος, πλούσιος και αθλητικός- που μάλλον πιστέψαμε ότι εμείς δεν θα γεράσουμε ποτέ. Κι όμως το γήρας ήδη μας άγγιξε και πρέπει να ετοιμαζόμαστε γι' αυτό. Μάλιστα δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε να προετοιμαστούμε γιατί "Το καλύτερο εφόδιο του γήρατος είναι η αρετή της νεότητος" κατά το Μέγα Βασίλειο.