Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Σκέψου ελληνικά!

Μου έστειλαν ένα μήνυμα για ανάκληση από τον ΕΦΕΤ συγκεκριμένων κρεοσκευασμάτων γνωστής ξένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, διότι περιείχαν το τελευταίο κακόηθες κολοβακτηρίδιο που προκάλεσε θανάτους στη Γερμανία και αλλού. Ως Έλληνας ανησυχώ περισσότερο διότι θεωρούμε φυσιολογικό να κάνουμε τα ψώνια του σπιτιού μας σε ξενόφερτα καταστήματα, εις βάρος της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και του εμπορίου. Κάποτε, από μικροί,  ψωνίζαμε τα απαραίτητα με καθημερινές σύντομες επισκέψεις στον μπακάλη, τον μανάβη και τον κρεοπώλη της γειτονιάς μας, μαθαίνοντας συγχρόνως και τα νέα της περιοχής. Τώρα πρέπει να κάνουμε εβδομαδιαία ή μηνιαία εξόρμηση σε πολυκαταστήματα (υποχρεωτικά με το αυτοκίνητο), με λίστες χρήσιμων και μη πραγμάτων, πολλά από τα οποία μπορεί να σαπίσουν πριν φτάσουν να καταναλωθούν, ενώ μεγάλο μέρος από το κόστος τους θα φύγει εκτός συνόρων, διευρύνοντας το εθνικό μας έλλειμμα. Πότε θα βάλουμε μυαλό ώστε να σκεφτόμαστε ελληνικά;  

2 σχόλια:

filitsa είπε...

Ξεφύγαμε από τα χρειώδη, γίναμε καταναλωτές, γιατί έτσι επιτάσσει το κεφάλαιο. Χάσαμε τη χαρά των αγορών από τα μαγαζιά της γειτονιάς, που σημαίνει επικοινωνία, χαθήκαμε στο βουητό των υπεραγορών όπου το πρόσωπο καταργείται, γίνεσαι μια πιστωτική κάρτα, που όσο φορτώνεται, τόσο καλύτερος πελάτης-καταναλωτής είσαι.
΄Οσο για τα ελληνικά, λίγο αν αγαπούσαμε τη χώρα δε θα την καταντούσαμε έτσι, ή δε θ' αφήναμε να μας την καταντήσουν.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Φιλίτσα, καλώς ήλθες! Απόλυτα σύμφωνος. Ίσως υπό την πίεση των γεγονότων ξαναβρούμε την παραδοσιακή μας ταυτότητα και την πιο αληθινή ζωή μας.