Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Πολιτική ορθότης

Όταν στην αρχαία Αθήνα γινόταν ‘δημοψήφισμα’ για να εξοστρακίσουν τον Αριστείδη, κάποιος αγράμματος χωρικός ζήτησε από τον ίδιο τον Αριστείδη (χωρίς να τον γνωρίζει) να γράψει το όνομά του πάνω στο όστρακο της ψηφοφορίας. Ο Αριστείδης του έκανε το χατίρι, αλλά ρώτησε τον χωρικό τί του είχε κάνει αυτός ο Αριστείδης και ήθελε να τον διώξει από την πόλη. Εκείνος απάντησε: «Τίποτε, ούτε που τον ξέρω. Απλώς δεν μπορώ να ακούω να τον αποκαλούν Δίκαιο».
Γιατί το θυμήθηκα; Διότι μερικές ενέργειες δημοσίων (και μη) προσώπων θυμίζουν κάπως την απάντηση του χωρικού εκείνου. Έτσι μαθαίνουμε π.χ. ότι οι εργαζόμενοι στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών (τον γνωστό ‘Αθήνα 9.84’) έλαβαν εντολή (από τον δήμαρχο;) να μη λένε ‘Καλή Ανάσταση’ και ‘Καλό Πάσχα’, παρά μόνο ’Χρόνια πολλά’, κι αυτά με φειδώ. Ενοχλούνται να ακούνε το όνομα του Χριστού και ό,τι άλλο παραπέμπει σ’ αυτόν. «Βαρύς εστιν αυτοίς και ακουόμενος», για να παραφράσουμε τον σοφό Σολομώντα. Δυο χιλιάδες χρόνια τώρα προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτό το άκουσμα, με πιο σύγχρονο όπλο τη λεγόμενη ‘πολιτική ορθότητα’. Ως αντίδραση στην εντολή αποδελτιώνω το εύστοχο σχόλιο του Γιάννη Τριάντη (Ελευθεροτυπία 21/4/2011):
Τι να πεις, τώρα, γι’ αυτή την απίθανη χορωδία της ιλαρότητος, για τους νέους ζηλωτές του πολιτικώς ορθού: Πόθεν αρύονται το δικαίωμα να περιφρονούν την πλειονότητα, το κατ’ έθος έστω, καθώς και το γεγονός ότι η Μεγάλη Εβδομάδα, ακόμη και ως πολιτιστικό γεγονός, κατέχει ιδιαίτερη θέση στα καθ’ ημάς; Για τους Χριστιανούς, τους αγνωστικιστές, τους άθεους, τους μουσουλμάνους, τους Εβραίους αυτής της χώρας. Για όλους... Σε ποια κιτάπια δυναστικής ορθοφροσύνης και «εκσυγχρονιστικής» δέλτου βρήκαν γραμμένες τέτοιες προκλητικές και γελοίες προτροπές και συστάσεις; Ποιος -και τι επιτρέπει- σ’ αυτούς τους έξαλλους ανατροπείς παραδόσεων να ασχημονούν;... Την Μεγάλη Πέμπτη σέβονται και προσκυνούν ακόμη και οι άθεοι. Επειδή σέβονται τη μάνα τους, που πιστεύει. Και τους γείτονες που κλίνουν ευλαβικά το γόνυ...’

2 σχόλια:

Anastasios είπε...

Χριστός Ανέστη Αληθώς!

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Τελικά, η φήμη που συνόδευε τον συγκεκριμένο δήμαρχο δεν επιβεβαιώθηκε. Απεδείχθη όχι "λίγος", αλλά ελάχιστος...