Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Προσκυνημένοι

1821 και σκοταδισμός’ επιγράφει το σημερινό του σημείωμα στην ‘Καθημερινή’ ο ‘Φαληρεύς’ (Στ. Κασιμάτης). Ντρέπομαι να επαναλάβω τα όσα γράφει--γιατί άλλωστε να ανεβάζω την πίεσή μου χωρίς λόγο; Αναρωτιέμαι όμως πόσο αμερόληπτος είναι άραγε στο γράψιμό του όταν υπερασπίζεται ένα ‘προϊόν’ του καναλιού που πληρώνει και τον ίδιο; Θα είχε την ίδια άνεση λόγου αν έπρεπε (ή αν τυχόν ήθελε) να ασκήσει κριτική στην ‘υπερπαραγωγή’ ενός μιντιακού ομίλου από τον οποίο εξασφαλίζει το βούτυρο στο ψωμί του; Και στο κάτω-κάτω, όπως έχει αυτός τη δική του άποψη για την ιστορία, γιατί δεν μπορεί να την έχει και κάθε άλλος πολίτης αυτής της χώρας; Επειδή ξαφνικά το ΣΚΑΪ αποφάσισε να μας διδάξει την ιστορία με νεοταξικές προδιαγραφές, πρέπει αμέσως όλοι να σπεύσουμε να υιοθετήσουμε τις εισηγήσεις του;
Ακριβώς επειδή δεν ανεχόμαστε αυτή την αυθαίρετη επιβολή της ιστορίας, τη σκοπιμότητα της οποίας έχουμε κάθε λόγο να υποπτευόμαστε, ιδίως στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, ας αλλάξουμε κανάλι την ώρα της εκπομπής. Το μόνο που καταλαβαίνουν οι τηλεοπτικοί παράγοντες είναι τα ποσοστά της τηλεθέασης, και τα συνακόλουθα έσοδα από τις διαφημίσεις. Κι ας κατατάξουμε αρθρογράφους σαν τον ‘Φαληρέα’ στους προσκυνημένους.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατ’ οίκον Εκκλησία και κατ’ οίκον Σχολειό . Αυτά μας χρειάζονται , κι αυτά κανένας Κασιμάτης και κανένας Βερεμής δεν είναι σε θέση να τα βάλλουν χέρι . Προς το παρόν τουλάχιστον …
Αντώνη μου , συγχαρητήρια για την ανάρτησή σου !

ΦΩΤΗΣ

IWN1998 είπε...

Σεβόμενος το blog δεν χαρακτηρίζω την παραγωγή ούτε τον επιστημονικό υπεύθυνο. Είναι σαφής η διασύνδεση με τη χρονική συγκυρία. Ποτέ δεν υπήρξα οπαδός της απόκρυψης των δικών μας λαθών και εγκλημάτων και της αγιοποίησης ηρώων, που η λογική μας λέει ότι σαν άνθρωποι είχαν και αυτοί και τα ελαττώματά τους και τις κακές τους πτυχές. Το να τα κρύβουμε και να τα ωραιοποιούμε, όπως γινόταν στο παρελθόν, μας στερεί τη δυνατότητα να καταλάβουμε λάθη του παρελθόντος και να μην τα επαναλάβουμε.
Το πρόβλημα είναι ότι οι τωρινές προσπάθειες επικεντρώνονται στο να τ' αναδείξουν για να μικρύνουν αξίες και όχι για να διδάξουν.
Και στο παρελθόν ακόμα και επί Χούντας, διδασκόταν σαν κακό παράδειγμα στα σχολεία, ο εμφύλιος κατά την επανάσταση ή η φιλαρχία ενός από τους μεγάλους ήρωές της του Παπαφλέσσα. Σε τίποτα όμως αυτό δεν μείωνε την αξία της τελικής θυσίας του στο Μανιάκι.
Η εντύπωση μου είναι ότι τώρα θέλουμε να ευτελίσουμε, να μειώσουμε με στόχο να μικρύνουμε τις αποστάσεις που μας χωρίζουν από τους λεγόμενους προαιώνιους εχθρούς του έθνους. Αλλά απλά ευτελίζουμε χωρίς να πετύχουμε τίποτα, όταν οι κορβέτες τους κάνουν και σήμερα βόλτες στο Ελληνικό Αιγαίο και οι δικοί μας υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Α. Παπαγιάννης είπε...

IWN1988: Απόλυτα σύμφωνος! Σκεφτόμουν μάλιστα ότι διαφέρει η "επιστημονική" θεώρηση της ιστορίας ως "ψυχρού" ακαδημαϊκού αντικειμένου γνώσης και έρευνας από την ιστορία ως συνδετικό κρίκο ενός έθνους, ως μέρος της παράδοσής του. Αλλά βέβαια ακριβώς αυτή η παράδοση είναι ο στόχος. Κατά τον Πατρο-Κοσμά, πάλι "από τους μορφωμένους" μας έρχεται το κακό.

Λήμνος είπε...

κ. Φώτη,
Αν χρειάζεστε βοήθεια στο κατ' οίκον Σχολείο και στην κατ' οίκον Εκκλησία μπορείτε να τη βρείτε στα Εκπαιδευτήρια "Απόστολος Παύλος", όπου τα παιδιά διδάσκονται την ελληνική ιστορία και τα θρησκευτικά με τη βοήθεια επιπλέον βιβλίων που στοχεύουν όχι μόνο στη γνώση της ιστορικής αλήθειας και των αληθειών της πίστης μας, αλλά ενισχύουν και το φρόνημα και προβάλλουν πρότυπα αξιομίμητα.

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Αιώνες προσπαθούν...
Τίποτα δεν κατάφεραν, τίποτα δεν θα καταφέρουν!

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατη ΛΗΜΝΟΣ ,εάν οι σημερινοί δεσποτάδες σκέφτονταν και δρούσαν όπως ο αείμνηστος θρυλικός Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Λεωνίδας , τότε τα πράγματα στην εκπαίδευση , και όχι μόνον, δε θα έφταναν σ’ αυτό το χάλι .
Αιωνία του η μνήμη (στη μνήμη του Θεού) για το ανεπανάληπτο έργο που μας άφησε στα εκπαιδευτήρια ’’Απόστολος Παύλος’’ .
Για σκεφθείτε λίγο μιαν Ελλάδα μ’ εκατοσταριά παρόμοια εκπαιδευτικά συγκροτήματα …! Με χιλιάδες δηλαδή ελληνορθόδοξα παιδιά …!

ΦΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη, πιθανόν να το ξέρεις, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υποδείξω μια ηλ. διεύθυνση για να δείς τον ύποπτο ρόλο του CDRSEE στην υπόθεση αυτή
http://www.antibaro.gr/node/2695#comment-6313
Μίλτος