Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Ένα Σύνταγμα από λάστιχο

Έχουμε ένα Σύνταγμα που το φτιάχνουμε κατά τα μέτρα μας. Το αναθεωρούμε όποτε μας δόξει, όπως λένε οι Κύπριοι. Το ξεχειλώνουμε ερμηνευτικά όσο και προς όποια πλευρά θέλουμε. Το θυμόμαστε και το επικαλούμαστε όταν μας βολεύει, το αγνοούμε σιωπηρά ή και επιδεικτικά το καταπατούμε όταν δεν καλύπτει το εφήμερο μικροσυμφέρον μας (αχ αυτός ο νομοθέτης, όλο απρονοησίες ήταν!). Όλοι οι εθνοπατέρες (και μητέρες) αυτό σηκώνουν σαν σημαία, κι όταν χρειάζεται μ’ αυτό τυλίγουν την ποικιλόχρωμη πολιτική γύμνια τους. Τελικά, μήπως και το Σύνταγμα εκφράζει απλώς το πνεύμα του λαού τον οποίο--υποτίθεται--προσπαθεί να βάλει σε κάποια τάξη; Άλλωστε, κι αυτοί που το συνέταξαν Έλληνες δεν ήταν;

3 σχόλια:

IWN1998 είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την ελαστικότητα της ερμηνείας του συντάγματος και με τη συνεχή προσπάθεια προσαρμογής του στα καλά και συμφέροντα των εκάστοτε.

Περαιτέρω πιστεύω ότι η λεγόμενη προεδρευόμενη Δημοκρατία από το 74 στην πρωταρχική της μορφή αλλά και μετά την "τραγική" αναθεώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου (και λόγω ελατηρίων και λόγω εφαρμογής της), αποτελεί ένα περίρεργο υβρίδιο που δεν μπορεί να λειτουργήσει ορθολογικά. Στην πρώτη της όψη, η Προεδρευομένη Δημοκρατία, είχε ένα Πρόεδρο με μεγάλες ρυθμιστικές εξουσίες, που όμως δεν εκλεγόταν από το λαό για να τις δικαιολογεί. Στη δεύτερη Παπανδρεϊκή εκδοχή μετατράπηκε σε Πρωθυπουργική Δημοκρατία, με έναν απογυμνωμένο από εξουσίες Πρόεδρο, έτσι ώστε κατ' ουσίαν δεν υπάρχει ρυθμιστικός παράγοντς της εκτελεστικής εξουσίας, με συνέπεια τα υπέροχα αποτελέσματα των τελευταίων 30 ετών, που καλούμαστε να τα ζήσουμε στο πετσί μας.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Το βασικό χαρακτηριστικό της Προεδρικής Δημοκρατίας είναι ότι [πρέπει να] έχει αιρετό ανώτατο άρχοντα (στη θεωρία τουλάχιστον). Κάτι τέτοιο προϋποθέτει άμεση εκλογή από τον λαό και ανάλογη παιδεία του εκλογικού σώματος (και των πολιτικών), ώστε να μη βλέπουμε αυτά τα 'νούμερα' που αντικρίζουν καθημερινά το φως της δημοσιότητος.

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Να σημειώσω και εγώ πως "ντάλα" καλοκαίρι, να υφιστάμεθα όλες αυτές τις ανούσιες συζητήσεις περί χρήσεως του συντάγματος καλώς ή κακώς από κυβέρνητική και αντικυβερνητική πλευρά είναι και ενοχλητικό και επιζήμιο!
Ιδίως όμως, τώρα που οι άσπονδοι γείτονές μας, Τούρκοι και Σκοπιανοί, προκαλλούν και μάλιστα χωρίς αιδώ...