Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Στην τελική ευθεία

Θυμάμαι όταν πρωτοείδα πριν πολλά χρόνια το θέαμα τεσσάρων ή πέντε αεροπλάνων ευθυγραμμισμένων πάνω στον μουντό ουρανό του Λονδίνου σε κανονικά μεταξύ τους διαστήματα, στον αεροδιάδρομο της προσέγγισης στο Χήθροου, όπου θα τερμάτιζαν το ταξίδι τους, με ρυθμό περίπου ένα ανά λεπτό. Μόνο τα φώτα προσγείωσης, σαν λαμπρά κεφάλια καρφίτσας, πρόδιδαν από μακρυά την παρουσία τους. Δεν μπορούσα να διακρίνω ούτε τον τύπο του αεροπλάνου ούτε την εταιρία του. Ποιο ήταν αυτό που θα προσγειωνόταν πρώτο; Υπομονή: θα φαινόταν σε λίγο.

Η Αθηνά, ο Στέφανος, η Δήμητρα έχουν κοινό παρονομαστή την ηλικία (πενήντα κάτι) και την παρουσία ενός προχωρημένου καρκίνου. Από διαφορετικές εστίες, με ποικίλες διαδρομές θεραπείας, ανταπόκρισης και υποτροπής, βρίσκονται τώρα και οι τρεις σε τελικό στάδιο. Με τα πολυάριθμα προβλήματα που συσσωρεύονται σε τέτοιες περιπτώσεις: πυρετούς, συλλογές υγρών, καχεξία, κατάγματα, πόνους, νεφρική ανεπάρκεια, λοιμώξεις, θρομβοεμβολικά φαινόμενα, βασανιστική δύσπνοια: κάθε ανάσα είναι κι ένας ‘αλάλητος στεναγμός’ προσευχής για λύτρωση από το φορτίο. Ποιος θα περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού στην τελική ευθεία της παρούσης ζωής; Κύριος οίδε. Θα άγγιζε τα όρια της ιεροσυλίας να επιχειρήσουμε προβλέψεις. Όπως κι εκείνοι, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υπομένουμε. Και να προσευχόμαστε μαζί τους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πριν 2 ώρες γύρισα απο το νευρολόγο όπου έμαθα οτιέχω Πάρκινσον αν και νέα για τέτοια νόσο .Πρέπει όμως πρώτα να κάνω αξονική μου είπε για σιγουριά της γνωμάτευσης του.Να σου πω οτι δεν είμαι πικραμένη; είναι ψέμμα..έχω πολλά σχέδια για τη ζωή μου ακόμα ..μα ότι είναι θέλημα Θεού θα το αποδεχθώ.Θα υπογράψω σαν Ανώνυμος και θα είσαι ο μόνος άνθρωπος μετά απο τον άνδρα μου που θα το μάθει, δεν θέλω να στεναχωρέσω κανένα απο την οικογένεια μου.Σ' ευχαριστώ που με άκουσες.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ευχαριστώ για την ανώνυμη εκμυστήρευση. Χωρίς να θέλω να κάνω τον νευρολόγο, θα έλεγα ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου, μια και η θεραπευτική στη νόσο αυτή έχει προχωρήσει σημαντικά. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεών σου, και θα ευχηθώ καλή δύναμη Άνωθεν (η μόνη δύναμη που πραγματικά μετράει στον κόσμο αυτό). Η σελίδα είναι ανοικτή για κάθε πληροφορία.