Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Η καμπάνια της απιστίας

Ο Richard Dawkins, δηλωμένος άθεος και συγγραφέας του βιβλίου ‘The God Illusion’ (Η περί Θεού αυταπάτη), εγκαινίασε σήμερα στη Βρετανία την καμπάνια με το σύνθημα 'Μάλλον δεν υπάρχει Θεός. Τώρα σταματήστε να ανησυχείτε και απολαύστε τη ζωή σας’, γραμμένο στα αγγλικά λεωφορεία. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα προτιμούσε να μη βάλει τη λέξη ‘μάλλον’, αλλά δεν θέλει να ακούγεται το ίδιο δογματικός με εκείνους που αντιστρατεύεται. [Ή μήπως προσπαθεί να αποφύγει έτσι τον χαρακτηρισμό του Προφήτη Δαβίδ: ‘Είπεν άφρων εν καρδία αυτού: ουκ έστι Θεός’;].

Μου φαίνεται απλά παράλογο να πολεμά κανείς κάτι που ισχυρίζεται ότι ΔΕΝ υπάρχει. Είναι σαν να λέω ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει ζωή στον Άρη, αλλά κάνω και μια διαφημιστική εκστρατεία για να το αποδείξω. Αποτελεί άραγε προσπάθεια κατασίγασης της ‘οικείας συνειδήσεως, ης ουδέν εν κόσμω βιαιότερον’ (όπως μας λέγει ο Μέγας Κανών) ή αιτιολόγησης της φιλοσοφίας ‘φάγωμεν, πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν’ που διέπει τον σύγχρονο κόσμο; Οπωσδήποτε μας θυμίζει τον μύθο του Αισώπου για την αλεπού που έχασε την ουρά της και προσπαθούσε να πείσει τις άλλες αλεπούδες ότι η ουρά δεν είναι πλέον στη μόδα και είναι άχρηστη. Ο μύθος προσφέρει μια πιθανή ψυχαναλυτική ερμηνεία του φαινομένου.

Όπως και να έχει το πράγμα, η τελική απόδειξη για την ύπαρξη του Θεού θα δοθεί στον καθένα μας την ώρα του θανάτου του. Μέχρι τότε, ας αρκεσθούμε στην προσωπική μας πίστη και τα βιώματα που καθένας μας έχει συναγάγει από τη ζωή του και τις ζωές των άλλων. ‘Πιστεύω, Κύριε, βοήθει μου τη απιστία’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: