Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Χύμα

Αναδημοσιεύω την παρακάτω επιστολή με τίτλο 'Όλα είναι χύμα' από τη σημερινή Καθημερινή. Δεν γνωρίζω άλλες λεπτομέρειες για το θέμα, αλλά αναρωτιέμαι αν και στην περίπτωση αυτή υπάρχει άραγε καπνός χωρίς φωτιά. Ή φωτιά χωρίς το λαδάκι της. Κρίνετε μόνοι σας. 

     Κύριε διευθυντά
     Ανάμεσα στις κακές ειδήσεις γύρω από το ναυάγιο ήταν και ότι στο πλοίο βρίσκονταν φορτωμένα 185 βυτιοφόρα γεμάτα (χύμα) λάδι για την Ιταλία. Αυτή την εποχή, λόγω των γνωστών προβλημάτων της παραγωγής στην Ιταλία και την Ισπανία, παρουσιάζεται μια εξαιρετική ευκαιρία να προωθηθεί το συσκευασμένο ελληνικό λάδι σε περισσότερα διεθνή ράφια και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Αντ’ αυτού, εμείς συνεχίζουμε να πουλάμε τα «χρυσά» μας λάδια στους έξυπνους Ιταλούς χύμα, που τα εξάγουν ως ιταλικά και, φυσικά, σε πολύ υψηλότερες τιμές. Βέβαια, αυτό γίνεται για πολλά χρόνια, αφού Πολιτεία και επιχειρηματίες του κλάδου δεν πράττουν τα αυτονόητα. Δυστυχώς, το λάδι δεν είναι το μόνο ελληνικό προϊόν που εξάγεται χύμα και αυτό γιατί δεν υπάρχει στη χώρα μας εξαγωγική στρατηγική και σχέδιο. Θα μου πείτε, μήπως υπάρχει στρατηγική σε κάποιον άλλο τομέα; Δεν είναι αυτός ένας από τους βασικούς λόγους που φτάσαμε εδώ;
     Δρ Θανάσης Φροντιστής - Οικονομολόγος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πόσο δύσκολο είναι να συσκευάσουμε όμορφα, καλαίσθητα, με ετικέτες ποιότητας, οξύτητας κλπ το λαδάκι μας και να το μοσχοπουλούμε?. Κάποιοι έξυπνοι νέοι επιχειρηματίες το έχουν κάνει και οι δουλειές τους πηγαίνουν θαυμάσια. Γιατί δεν τους μιμούνται άλλοι παραγωγοί, απορίας άξιον.
Φυλίτσα