Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Άλλη Ελλάδα, άλλοι Έλληνες





Το ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας μας έδωσε την ευκαιρία να περιηγηθούμε λιγάκι τον νομό Έβρου, την ‘άλλη Ελλάδα’, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Θέλει άλλου είδους ‘αρετή και τόλμη’ να ζεις στα σύνορα, μακριά από τον πολύβουο αστικό μας δαίδαλο, με την αίσθηση της απομόνωσης από το κέντρο, αλλά και με περηφάνια για τον τόπο σου. Όπως ο ηλικιωμένος κύριος στις Φέρες, με τον ‘Ριζοσπάστη’ στη μασχάλη, που όταν τον ρωτήσαμε το δρόμο για την Κοσμοσώτειρα, μπήκε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου αυτοπρόσκλητος. ‘Ελάτε να σας δείξω την Παναγία μας’, είπε, και μας έκανε αυτοσχέδια ξενάγηση σ’ αυτό που πίστευε ότι άξιζε να προσφέρει ο τόπος του στον επισκέπτη. Τραϊανούπολη, Δέλτα Έβρου, δάσος Δαδιάς, Διδυμότειχο, Σουφλί, Μονή Πορταΐτισσας στην Κορνοφωλιά. Τόποι—και άνθρωποι—που καλό είναι να θυμόμαστε πιο συχνά, και να νιώθουμε λίγο πιο ταπεινοί από την ύπαρξή τους. Και λιγότερο γκρινιάρηδες.

1 σχόλιο:

Anastasios είπε...

Χειροτονήθηκα διάκονος στο Περιστέρι της Αθήνας, όπου και η κύρια έδρα των αριστερών της πρωτεύουσας. Διακόνησα εκεί για 2 χρόνια. Οι καλύτεροι και πιο αφοσιωμένοι ενορίτες μας ήταν εκείνοι με το Ριζοσπάστη στη μασχάλη.

Ένα μεγάλο μάθημα για όλους μας.

Ας μην ξεχνούμε βέβαια και τον Κύριο, ο οποίος είπε ένα κάρο "ουαί" προς τους Φαρισαίους, ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου στους Σαδδουκαίους.