Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Αποκαλύψεις

Ζούμε σε μια εποχή που το επίθετο ‘αποκαλυπτικός’ (με αναφορά στη βιβλική Αποκάλυψη) χρησιμοποιείται κάθε τόσο για να περιγράψει σκηνές και φαινόμενα που συμβαίνουν απανωτά σε διάφορα μέρη του πλανήτη μας. Πανδημία, τεράστιες πυρκαγιές, ακραίες θερμοκρασίες και άλλα καταστροφικά φυσικά γεγονότα, πόλεμοι και απειλές πολέμων, ενεργειακές κρίσεις και επαπειλούμενοι λιμοί ανά τον κόσμο, όλα αυτά περιγράφονται από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη στο προφητικό βιβλίο του με εικόνες που παραπέμπουν απευθείας στις εμπειρίες που βιώνουμε. Ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση ή ενδιαφέρον για τη θρησκεία ή την Γραφή παρομοιάζουν όσα βλέπουμε με τις εικόνες αυτές. Και γεννάται το ερώτημα: ζούμε άραγε σε ‘εσχάτους καιρούς’; 

     Βέβαια οι σοβαροί ερμηνευτές της Αποκάλυψης σημειώνουν ότι δεν πρέπει τα γεγονότα που αυτή περιγράφει να τοποθετούνται με χρονολογική σειρά ή να ταυτίζονται με συγκεκριμένες περιστάσεις ή πρόσωπα, αλλά να θεωρούνται ως απεικονίσεις όλων των αναλόγων δεινών που θα συμβαίνουν στην ιστορία. Ωστόσο είναι πάντοτε χρήσιμο τα τρέχοντα γεγονότα να μας θυμίζουν τις προφητείες, όχι για να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα αλλά για να αποφύγουμε εκείνη την ρεαλιστική διαπίστωση του ιερού συγγραφέα: «καὶ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων…, οὐ μετενόησαν ἐκ τῶν φόνων αὐτῶν οὔτε ἐκ τῶν φαρμακειῶν αὐτῶν οὔτε ἐκ τῆς πορνείας αὐτῶν οὔτε ἐκ τῶν κλεμμάτων αὐτῶν» [Αποκ. 9:20-21].

     Θα προσθέσω μια παρατήρηση: πολλά από τα δεινά που ζούμε ή προσδοκούμε για το μέλλον (ή μήπως όλα;) έχουν ανθρώπινη προέλευση· δεν οφείλονται σε κάποια θεοδικία, αλλά είναι αποτέλεσμα δικών μας επιλογών και παρεμβάσεων στη φύση και εγωιστικών επιδιώξεων και ενεργειών εις βάρος των άλλων. Συνεπώς, αν κάποια στιγμή έλθουμε ‘εἰς ἑαυτούς’, δεν θα έχουμε να κατηγορήσουμε κανέναν άλλο για τις συνέπειες, παρά μόνο εμάς τους ίδιους.

     Ωστόσο, για να δούμε και κάτι θετικό, με αφορμή το χθεσινό τραγικό δυστύχημα στην Καβάλα, ας σκεφθούμε και αυτό. Όταν βλέπουμε καθημερινά να ξεσπούν τεράστιες δασικές πυρκαγιές είτε αυτόματα από ακραίες θερμοκρασίες είτε από απερίσκεπτες ανθρώπινες ενέργειες, πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε την πλήρη απουσία φωτιάς μετά από τη συντριβή ενός φλεγόμενου αεροπλάνου με 12 τόννους εκρηκτικών (που περιείχαν και εμπρηστικά βλήματα φωσφόρου), με αποτέλεσμα απανωτές εκρήξεις σε αγροτική περιοχή της Καβάλας; Νομίζω ότι μόνο η λέξη ‘θαύμα’ ταιριάζει στην περίπτωση αυτή. Δόξα τω Θεώ!

1 σχόλιο:

Λήμνος είπε...

Πράγματι αξιοθαύμαστο το γεγονός!