Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Επικυρώσεις

 Είναι γνωστό ότι η μόδα δεν περιορίζεται στην ενδυμασία ή την κάθε είδους εμφάνιση (π.χ. σχεδίαση αυτοκινήτων και άλλων καταναλωτικών ειδών). Αγγίζει και χώρους όπως η γλώσσα (όχι το ψάρι, αλλά αυτή που μιλάμε,ο κώδικας επικοινωνίας μας). Δεν αναφέρομαι εδώ στην διαρκή εξέλιξη της γλώσσας με τη ροή του χρόνου, αλλά σε εκφράσεις που αναδεικνύονται κάθε τόσο -- Κύριος οίδε τίνι τρόπω -- σε ‘αστέρες’ της καθομιλουμένης, εκεί που σχεδόν κανένας δεν τις χρησιμοποιούσε μέχρι προ τινος. Έτσι, εδώ και κάποιο καιρό ακούω όλο και περισσότερο το «Ισχύει» εκεί που άλλοτε θα έλεγε κανείς «Δίκιο έχεις» ή «Έτσι είναι». Καταλαβαίνουμε βέβαια τι εννοεί αυτός που το λέει, αλλά ως τώρα δεν το λέγαμε σ’ αυτή την συνάφεια. Από πού μας προέκυψε άραγε;
     Κι αυτό μου θυμίζει μια ‘συνήθεια’ (ας την περιγράψω έτσι) γνωστού ραδιοφωνικού δημοσιογράφου, να σχολιάζει με τη φράση «Σωστό αυτό» κάθε τι που λένε οι συνομιλητές του. Μπορεί αυτοί να είναι ειδικοί επιστήμονες, πολιτικοί, νομικοί, στρατιωτικοί, τέλος πάντων άνθρωποι διακεκριμένοι στον κλάδο τους που δίνουν μια υπεύθυνη γνώμη. Ο εν λόγω κύριος συνηθίζει με τον τρόπο του να βάζει τη δική του λεκτική σφραγίδα αυθεντίας στις γνώμες τους, κάτι σαν παρουσιαστής τηλεπαιχνιδιού που επιβεβαιώνει την ορθή απάντηση ενός παίκτη. Ίσως έτσι να αξίζουν περισσότερο. Αυτό που λέμε προστιθέμενη αξία. Μήπως πρέπει να φορολογείται;


4 σχόλια:

ΕΛΙΣΑΒΕΤ είπε...

Πολύ καλό, και ωραίο στο τέλος το χιουμοριστικό λογοπαίγνιο!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΙΣ(ΔΙΑΒΡΩΣΙΣ) ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΤΙΠΟΤΕ ΟΡΘΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗΝ ΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΑΝ ΓΛΩΣΣΑΝ ΚΑΙ ΥΠΕΒΑΛΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑΝ TOY ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΝ, ΜΕΤΑ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΠΩΜΕΝΗ,ΟΞΕΙΑ ΚΑΙ ΔΑΣΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ Μ.Μ.Ε. Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ LOCKDOWN.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ευάγγελε, η απλή καθαρεύουσα μπορεί να ήταν απλή στην εποχή της, αλλά σήμερα είναι τόσο νεκρή όσο και η αττική διάλεκτος. Η γλώσσα είναι ζωντανό φαινόμενο, έχει μια φυσική εξέλιξη που διαμορφώνεται με τα χρόνια (ή τους αιώνες). Αν αποφεύγουμε τις βίαιες και βάρβαρες μετατροπές της, μπορούμε να την απολαμβάνουμε σε κάθε εκδοχή. Πώς να το κάνουμε; Ο Παπαδιαμάντης και το Ευαγγέλιο, ο Όμηρος και ο Ελύτης είναι διαφορετικές μορφές της ίδιας ελληνικής γλώσσας, δεν μπορούμε όμως να τους αλλάξουμε αμοιβαία χωρίς να χάσουμε κάτι από την πρωτότυπη αξία τους.

Κωνσταντινος είπε...

Δεν ιμε ο ιδικος αλα νομιζο οτι το γλοσικο μας προεκυψε απο την εκλειψη σχωλειον ανα τους εονας με αποτελεσμα τις μεταπορρυθμισεις.Συνηθης επιλογη αλλα και τελευταια μια υπογραφη ξεκουραστη και ανεξοδη.