Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

‘Rubbish in, rubbish out’

Μας έχουν απασχολήσει και άλλη φορά οι ‘εκπρόσωποι’, οι λαλίστατοι αυτοί κύριοι της πολιτικής σκηνής που καλύπτουν μεγάλο μέρος των δελτίων ειδήσεων και λειτουργούν ως παραγέμισμα εκεί που δεν υπάρχουν ειδήσεις. Ωστόσο, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, αν επιμένεις να κάνεις ανόητες ερωτήσεις, θα παίρνεις και ανάλογες απαντήσεις. Στη γλώσσα των υπολογιστών αυτό εκφράζεται με την απλή λογική συνεπαγωγή του τίτλου (= σκουπίδια τους δίνεις, σκουπίδια σου βγάζουν). Τι ακριβώς θα περίμεναν να ακούσουν οι δεκάδες δημοσιογράφοι που ρωτούσαν αδημόνως τους κομματικούς εκπροσώπους για τη γνώμη τους περί του κυβερνητικού ανασχηματισμού; Κάποια βαθιά πολιτική ανάλυση; Μια νέα είδηση; Επαινετικά σχόλια και εγκώμια για τα νέα πρόσωπα; Οι απαντήσεις ήταν γνωστές από πριν. Μόνο τα φραστικά σχήματα κάπως διέφεραν, αλλά ποιος εκπρόσωπος έχει τη λεπτή αίσθηση του χιούμορ που χρειάζεται για να διανθίσει μια τόσο ρουτινιάρικη συζήτηση; Για να μην αναφερθούμε στο ανεκδιήγητο σχόλιο ότι η κυβέρνηση ασχολείται δυο μήνες με τον ανασχηματισμό και δεν παράγει έργο. Παράγουν άραγε οποιοδήποτε έργο όσοι τους τελευταίους 16 μήνες συζητούν καθημερινά για την ανάγκη νέων εκλογών;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από την πρώτη μέρα που εκλέχθηκε για δεύτερη φορά η Ν.Δ. άρχισαν οι δημοσιογράφοι να βλέπουν επόμενες εκλογές. Συνεπικουρούμενοι και από καθημερινές δημοσκοπήσεις, πες και πες τις φέρνουν όλο και πιο κοντά. Πώς να δουλέψουν οι υπουργοί όταν πρέπει για κάθε τους πράξη, κίνηση, απόφαση, εγκύκλιο να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος ενόψει πρόωρων εκλογών; Αντί να δουλεύουν, "καίγονται" για να εξασφαλίσουν την επόμενη εκλογή τους, δηλαδή εξυπηρετούν, βολεύουν ημετέρους, διαβουλεύονται, αλληλοκαρφώνονται κ.τ.λ. Κοντολογής ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους. Κι οι δημοσιογράφοι επιταχύνουν την ανακύκλωση.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Έτσι εξηγείται το φαινόμενο! Όλα ανάγονται στην οικολογία. Η λέξη κλειδί είναι η ανακύκλωση των σκουπιδιών. Δεν το είχα σκεφθεί, και ευχαριστώ για την ιδέα!