Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Εξεγέρσεις

Κάθε χρόνο το Χριστουγεννιάτικο τεύχος του British Medical Journal ασχολείται με θέματα που αγγίζουν όχι τη αυστηρή επιστήμη, αλλά την ‘περιφέρεια’ της Ιατρικής: ιστορία, φιλοσοφία, χιούμορ, σατιρικές ‘μελέτες’, απίθανα περιστατικά, και άλλα που αποτελούν απολαυστικό ανάγνωσμα για όλο τον χρόνο.

Από το φετινό τεύχος, ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα, ξεχώρισα τις αναμνήσεις του συνταξιούχου Ούγγρου χειρουργού Andras Barabas από την εποχή της εξέγερσης κατά του κομμουνισμού το 1956 ('On not becoming a communist doctor'). Όπως περιγράφει, ένα τέταρτο των φοιτητών της Ιατρικής από το έτος του δραπέτευσαν από την Ουγγαρία μετά την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης, ενώ από εκείνους που έμειναν δεκάδες συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν ή τους απαγορεύθηκε να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Η φοιτήτρια Ilona Tóth εκτελέσθηκε από τους κομμουνιστές. Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1989 η προτομή της (Φωτογραφία) στήθηκε μπροστά στο κεντρικό κτίριο της Ιατρικής Σχολής στη Βουδαπέστη.

Ο συγγραφέας μνημονεύει ακόμη τον καθηγητή της καρδιολογίας Imre Haynal, που ήταν Καθολικός. Όταν οι αρχές του νοσοκομείου όπου εργαζόταν κρέμασαν στο διάδρομο ένα πορτρέτο του Λένιν, εκείνος κρέμασε ακριβώς απέναντί του ένα εικονοστάσι με την Παναγία. Οι αρχές διεμήνυσαν στον Haynal ότι αυτό θα έχει συνέπειες, κι εκείνος τους απάντησε: «Θα κατεβάσω το εικονοστάσι μόνο αν κατεβάσετε τον Λένιν», κάτι που απρόθυμα έπραξαν. Άλλες εποχές, άλλα ήθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: