Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Εκ στόματος και δια χειρός

Μετά τον Μίκη Θεοδωράκη, μια ακόμη εμβληματική φυσιογνωμία βγάζει φωνή αγωνίας για το θέμα του ονόματος. Ο Μανώλης Γλέζος, το άλλο ιστορικό 'εικόνισμα' της αριστεράς, αρθρογραφεί σχετικά στην Καθημερινή χωρίς να μασάει τα λόγια του, και καταλήγει ως εξής:

     "Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους γείτονες: ο κάθε λαός προσδιορίζεται από 1) τη γλώσσα του, 2) τα ήθη και τις κοινές παραδόσεις του, 3) τον τρόπο που θρησκεύεται, 4) τη θέλησή του να αποκτήσει εθνική ανεξαρτησία, 5) τη βούληση όλου του λαού και όχι ελαχίστων.
     Ενας λαός μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται, χάνει όμως την επαφή με τη δική του ιστορία όταν ετεροπροσδιορίζεται. Βγάλτε λοιπόν από τον νου σας τη λέξη Μακεδονία με οποιαδήποτε μορφή και βάλτε αυτό που σας προσδιορίζει η ιστορία σας, η γλώσσα σας, τα ήθη και οι παραδόσεις σας, η θέληση για μια ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές σας, αυτό που εκφράζει το σύνολο του λαού σας και όχι μέρος αυτού".

     Δεν νομίζω ότι μπορώ να προσθέσω τίποτε στα παραπάνω.

4 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Είναι αυτό που λέμε, Σιωπή.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι αυτό πού λέμε ,ολοι γνωρίζουν κανείς δέν δικιολογείται να ζεί με τα ψέμματα.

Απόστολος-Γεώργιος Ι. Σοφός είπε...

Μόλις διάβασα πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνάντησε τον πρωθυπουργό της γείτονος που μας ταλαιπωρεί. Δεν μπορώ να καταλάβω τίποτα: ο καθένας μόνος του για να μή μαλώνουν;
Τελικά Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση φοβούνται να συεννοηθούν;

Παρά ταύτα, Καλή Σαρακοστή!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Δυστυχώς η καλοπροαίρετη συνεννόηση μεταξύ πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα είναι σχήμα οξύμωρο ή σύντομο ανέκδοτο, και σε κάθε περίπτωση μέγα ζητούμενο, όπως δεν έχω βαρεθεί να γράφω στη σελίδα αυτή εδώ και δέκα χρόνια.
Οπωσδήποτε καλή Σαρακοστή!