Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Χρωστούμενα

Η Καθημερινή δημοσιεύει μια σειρά στοιχείων για τις οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο. Συνολικά, πάνω από 4 εκατομμύρια οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) χρωστούν κάπου 100 δισεκατομμύρια. Όχι όμως ομοιόμορφα. Έτσι:
     • Το 1% των οφειλετών, δηλ. 40.000, χρωστάει το 90% του συνολικού ποσού, δηλαδή 90 δισ. Κατά μέσον όρο ο καθένας από αυτούς χρωστάει 2.250.000 ευρώ.
     • Το 80% των οφειλετών χρωστάει μόλις το 1% του συνολικού ποσού.
     • Περίπου 32 δισ. του συνόλου οφείλεται από 73 φορολογουμένους, με περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ο καθένας.

     Ως απλός φορολογούμενος που βλέπω και ακούω για περικοπές συντάξεων, πλειστηριασμούς κατοικιών, χιμαιρικό κυνήγι φοροδιαφυγής και άλλα ανάλογα δρώμενα στη χώρα, αναρωτιέμαι αν το κράτος ασχολείται κατά προτεραιότητα μ’ εκείνους που χρωστούν τα περισσότερα ή υπάρχουν ‘τεχνικά κωλύματα’ στη διαδικασία αυτή. Κι ακόμη, πώς αφέθηκαν να φτάσουν τα χρέη αυτά σε τέτοια ύψη; Μήπως υπήρχε στο παρελθόν κάποια προνομιακή μεταχείριση των αντιστοίχων επιχειρήσεων και δεν υποβάλλονταν σε κανέναν έλεγχο; Μήπως αυτή η μεταχείριση συνεχίζεται ακόμη; Και επιτέλους, δεν δικαιούμαστε κάποια στιγμή να μάθουμε ποιοι ακριβώς χρωστάνε σε όλους εμάς από εκατό εκατομμύρια ο καθένας;

2 σχόλια:

Απόστολο είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=-TjYPyNIUFQ

Καλή Σαρακοστή.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο δικιο έχετε!