Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Προφητικά

Στη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής, κάθε μέρα της εβδομάδος στην Έκτη Ώρα διαβάζονται αποσπάσματα από τις προφητείες του Ησαΐα. Σήμερα λοιπόν, Παρασκευή της Α΄ Εβδομάδας, το ανάγνωσμα μας λέει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
     «Ἰδοὺ δὴ ὁ δεσπότης Κύριος σαβαὼθ ἀφελεῖ... ἄνθρωπον πολεμιστὴν καὶ δικαστὴν καὶ προφήτην καὶ στοχαστὴν καὶ πρεσβύτερον... καὶ θαυμαστὸν σύμβουλον καὶ σοφὸν ἀρχιτέκτονα καὶ συνετὸν ἀκροατήν· καὶ ἐπιστήσω νεανίσκους ἄρχοντας αὐτῶν, καὶ ἐμπαῖκται κυριεύσουσιν αὐτῶν. Καὶ συμπεσεῖται ὁ λαός, ἄνθρωπος πρὸς ἄνθρωπον καὶ ἄνθρωπος πρὸς τὸν πλησίον αὐτοῦ· προσκόψει τὸ παιδίον πρὸς τὸν πρεσβύτην, ὁ ἄτιμος πρὸς τὸν ἔντιμον». (Hσ. 3:1-5)
     Σε απλά ελληνικά: «Ο δεσπότης, ο Κύριος των δυνάμεων, θα αφαιρέσει [από τον λαό]… κάθε άνδρα εμπειροπόλεμο και δικαστή και προφήτη και συνετό και έμπειρο πρεσβύτη...  κάθε αξιόλογο σύμβουλο και σοφό αρχιτέκτονα και άνθρωπο, ο οποίος με σύνεση θα ακούει την αλήθεια. Θα επιτρέψει να γίνουν άρχοντες νεαροί χωρίς πείρα, και απατεώνες θα αναδειχθούν κύριοι και δυνάστες του λαού. Τότε ο ένας άνθρωπος θα πέσει πάνω στον άλλο και κάθε άνθρωπος εναντίον του πλησίον του. Με αυθάδεια θα συγκρουσθεί το παιδί με τον γέροντα, και ο ανέντιμος με τον έντιμο».
     Με δεδομένες τις σύγχρονες και πρόσφατες εμπειρίες, μας θυμίζει τίποτε η περιγραφή αυτή;

2 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Δεν μας θυμίζει απλά, φωτογραφίζει με κάμερα ακριβείας.

Ανώνυμος είπε...

Φωτογραφίζει τη σημερινή Ελλάδα ο προφήτης Ησαϊας, ίσως και άλλες χώρες με νέους και άσχετους πρωθυπουργούς και τον λαό τους να λιμοκτονεί.
Τ.Σ.Λ