Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Κατακλυσμός

Βλέπω στις ειδήσεις ότι στην Ουκρανία έχει καταστραφεί ένα μέρος του μεγάλου φράγματος Νόβα Καχόβκα στο ποταμό Δνείπερο. Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για ρωσικό σαμποτάζ (όπως λέει η Ουκρανία) ή για συνέπεια των βομβαρδισμών που προηγήθηκαν (όπως ισχυρίζεται η Ρωσία). Το φράγμα συγκρατεί περίπου 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και οι εικόνες από την εκροή του όγκου αυτού δημιουργούν σκηνές κατακλυσμού. Ήδη οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται στη φορά του νερού έχουν ειδοποιηθεί να εκκενώσουν τους οικισμούς τους για τον φόβο της επερχόμενης καταστροφικής πλημμύρας.

     Δεν ξέρω βέβαια τι ή ποιος ευθύνεται για το γεγονός αυτό. Αν όντως πρόκειται για σαμποτάζ, τότε μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μια από τις πιο βάρβαρες πράξεις που έγιναν σ’ αυτόν τον ηλίθιο πόλεμο που μαίνεται εδώ και ενάμιση σχεδόν χρόνο. Εντελώς ειλικρινά, δεν αναγνωρίζω κανένα ελαφρυντικό για τον Ρώσο πρόεδρο που αυτοπροβάλλεται τάχα και για ‘υπέρμαχος της Ορθοδοξίας’ ή δεν ξέρω τι άλλο. Οι υπέρμαχοι της Ορθοδοξίας δεν κάνουν προληπτικούς πολέμους και μαζικές καταστροφές, που σε κάθε περίπτωση αποτελούν εγκληματικές ενέργειες. Ας το σκεφθούν αυτό και κάποιοι εγχώριοι που ακούνε Ρωσία και τους τρέχουν τα σάλια. Θα ευλογούσε ποτέ ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ ή ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός (που θα τον εορτάσουμε σε λίγες μέρες) έναν τέτοιο πόλεμο;   

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για τα διαχρονικά εγκλήματα των Ουκρανών σε βάρος των Ρώσων στην Ανατολική Ουκρανία έχετε ακούσει τίποτε;
Για τα νεκροταφεία μικρών παιδιών-θυμάτων των Ουκρανών έχετε καθόλου όψιν;
Ή αρκείσθε σε όσα σας σερβίρουν τα δυτικά ΜΜΕ , τα διεπόμενα από αντιρωσικό μένος και εξυπηρετούντα τη στοχοθεσία των Δυτικών κυβερνήσεων;
Ο Πούτιν αυτή τη στιγμή, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, έχει στοχοποιηθεί από τους κύκλους της "πολιτικής ορθότητας" που προωθούν τη γνωστή ατζέντα της Νέας Τάξης.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Θα μπορούσα να ρωτήσω κι εγώ (αφελώς): αν κάπου διεξάγονται εγκλήματα κάθε είδους, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες, διεθνή fora και άλλα μέσα για να τεθούν επί τάπητος τα όποια ζητήματα πριν φθάσει κανείς στη λύση του πολέμου. Δεν άκουσα να γίνεται τέτοιος λόγος. Με όση δυσπιστία κι αν βλέπει κανείς την πληρότητα και την αξιοπιστία της ενημέρωσης, δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα. Κι έχω ξαναγράψει ότι, όσο δίκαιο κι αν έχει κανείς, αν σηκώσει πρώτος την πέτρα κατά του άλλου το χάνει.Ο Θεός να μας ελεήσει όλους.

Ανώνυμος είπε...

Στην Ουκρανία στραγγαλίζεται ωμά η θρησκευτική ελευθερία (όρα Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου).
Δεν είδα να γράψετε τίποτε.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Όντως δεν είδατε, ίσως γιατί δεν ψάξατε αρκετά. Έχω γράψει επανειλημμένα (π.χ. στις 17 Απριλίου, με τίτλο Εκκλησίες και Εκκλησία) ότι οι θρησκευτικές αρχές και από τις δυο πλευρές των συνόρων (και όχι μόνο...) τελούν σε συνεργασία (ή σε καλύτερη περίπτωση υπό εκβιασμό) των πολιτικών εξουσιών και συμπράττουν (ή ανέχονται) με τα όποια μέτρα εκείνες λαμβάνουν. Αν διαβάσετε την ιστορία των ανά τους αιώνες μεταβολών των συνόρων της Κεντρικής Ευρώπης μετά από πολέμους και άλλα γεγονότα (βλ. Ολίγη ιστορία, 6/7/2022), θα δείτε ότι κάτι ανάλογο συνέβαινε πάντοτε. Τα σχίσματα και οι διαιρέσεις μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία (γι΄ αυτήν πρόκειται, και στις δυο πλευρές) συνήθως ήταν και είναι αποτέλεσμα κρατικών πιέσεων σε συνδυασμό με ηγεμονικές τάσεις των εκάστοτε προκαθημένων.