Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Υπαρξιακός κίνδυνος

Η συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, δείχνει να κορυφώνεται με σοβαρές κραυγές ανησυχίας για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο άμεσο και απώτερο (αν αυτό υπάρχει) μέλλον. Έτσι, μόλις πριν λίγες μέρες μια ομάδα εκατοντάδων κορυφαίων ειδικών στην τεχνολογία από όλο τον κόσμου υπέγραψε μια δήλωση που δημοσιοποίησε το Κέντρο για την Ασφάλεια της ΤΝ (Center for AI Safety) [ΕΔΩ και ΕΔΩ], που προειδοποιεί ότι η τεχνολογία της ΤΝ θα πρέπει να θεωρηθεί ως κοινωνικός κίνδυνος, ανάλογος με τις πανδημίες και τους πυρηνικούς πολέμους. Πρόκειται για την πιο σοβαρή προειδοποίηση τέτοιου είδους, διότι υπογράφεται από όλους όσοι ασχολούνται και αναπτύσσουν τα εργαλεία της ΤΝ, όπως ο Geoffrey Hinton, ο λεγόμενος ‘νονός της ΤΝ’.

     Οι ειδικοί αυτοί καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τον έλεγχο της ΤΝ ‘λόγω των υπαρξιακών φόβων ότι αυτή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις αγορές εργασίας, να βλάψει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων και να χρησιμοποιηθεί ως όπλο μέσω της παραπληροφόρησης, των διακρίσεων και της δημιουργίας πλαστών προσωπείων (impersonation)’. Όλα αυτά τα έχουμε ήδη ζήσει μέσω των εφαρμογών που ήδη υπάρχουν σε ευρεία χρήση (Google, Facebook, TikTok κτλ.), αλλά βάσιμα προβλέπεται ότι πρόκειται να αυξηθούν σε εκθετικό βαθμό με τα νεότερα εργαλεία της ΤΝ. Ο καθηγητής της Οξφόρδης Michael Osborne είπε: «Επειδή δεν καταλαβαίνουμε πολύ καλά την ΤΝ, ενδέχεται αυτή να γίνει ένας νέος ανταγωνιστικός οργανισμός στον πλανήτη μας, κι έτσι ένα διεισδυτικό είδος που εμείς σχεδιάσαμε μπορεί να παίξει καταστροφικό ρόλο στην επιβίωσή μας».

     Δεν ξέρω τι ρυθμιστικά μέτρα μπορούν (ή θα θελήσουν) να λάβουν οι κυβερνήσεις και οι άλλοι παγκόσμιοι οργανισμοί στο θέμα αυτό. Απλώς ξαναφέρνω στη σκέψη μου αυτό που πολλές φορές έχουμε αναφέρει εδώ, και που το γράφει ο Δαβίδ στους Ψαλμούς πριν χιλιάδες χρόνια: «Μὴ πεποίθατε ἐπ᾿ ἄρχοντας, ἐπὶ υἱοὺς ἀνθρώπων, οἷς οὐκ ἔστι σωτηρία» [Ψ. 145:3]. Μόνο ο Κύριος που «σοφοῖ τυφλούς» [Ψ. 145:8] μπορεί να ανοίξει τα μάτια μας, αν βέβαια τον θυμηθούμε και τον επικαλεσθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: