Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Υπεραιώνια

Το νεότευκτο Brexit έχει τα προβλήματά του, που κατά τα φαινόμενα θα συνεχίσουν να απασχολούν Βρετανούς και άλλους Ευρωπαίους για χρόνια. Κάποια ωστόσο είναι λίγο πιο σοβαρά από άλλα. Όπως η περίπτωση του Ιταλού (από καταγωγή) Τζοβάνι Παλμιέρο, που όταν έκανε αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για μόνιμη διαμονή στη Βρετανία του ζήτησαν να προσέλθουν οι γονείς του για να πιστοποιήσουν την ταυτότητά του. Λεπτομέρεια: ο Τζοβάνι είναι 101 ετών και διαμένει στη γηραιά Αλβιόνα από το 1966.
     Υπάρχει βέβαια μια τεχνική εξήγηση. Στο κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών που έκανε την αίτηση ο σινιόρ Τζοβάνι έπρεπε να ‘σαρώσουν’ το διαβατήριό του. Το μηχάνημα διάβασε το έτος γέννησης ως 2019 αντί για το πραγματικό 1919, και αυτόματα κίνησε τη διαδικασία που ισχύει για τα άτομα κάτω των 12 ετών, δηλαδή να ζητήσει την πιστοποίηση των γονέων. Χρειάσθηκαν δυο τηλεφωνήματα στο Υπουργείο και μισή ώρα αναμονή για να διευθετηθεί το ζήτημα, και ο Τζοβάνι έλαβε την σχετική άδεια.
     Είναι βέβαια μια σκέψη κι αυτή, ότι όταν περάσεις τα εκατό το κοντέρ μηδενίζεται: εξάλλου συχνά γίνεται κανείς νηπιόφρων σε τέτοιες ηλικίες. Ωστόσο το δικό μου συμπέρασμα είναι εκείνο που λέγεται (όχι μόνο σαν ανέκδοτο, όπως φαίνεται) ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις πραγματικά σαλάτα χρειάζεται κομπιούτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: