Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Το μάρμαρο

Κάποτε στον Άγιον Όρος ο αρχοντάρης μιας σκήτης που πανηγύριζε, κουρασμένος να στρώνει και να ξαναστρώνει τράπεζα για τα κύματα των προσκυνητών που έρχονταν κάθε τόσο, μας υποδέχθηκε αναφωνώντας: «Τι θέλετε κι ήρθατε; Δεν σας φώτισε ο Θεός να μην έρθετε;» Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πει και η Ελλάδα στην κ. Μέρκελ. Η σημερινή της άφιξη στην Αθήνα θυμίζει τις επισκέψεις-αστραπές αμερικανών και βρετανών πολιτικών στο Αφγανιστάν για την ‘τόνωση του φρονήματος’ των στρατιωτών που προασπίζουν Κύριος οίδε τι συμφέροντα στη μέση του πουθενά, όπως λέει η χαρακτηριστική αγγλική έκφραση, και πεθαίνουν χωρίς να κατανοούν τη στρατηγική σημασία των θυσιών τους. Όμως, για να ξαναγυρίσουμε στα δικά μας, το ‘μάρμαρο’ της επίσκεψης ποιος το πληρώνει; Τόσα μέτρα ασφαλείας, τόσο προσωπικό, τόση αναστάτωση στη ζωή μιας πρωτεύουσας έχει ένα κόστος διόλου ευκαταφρόνητο. Το επωμίσθηκε άραγε ο γερμανικός προϋπολογισμός, ίσως ως μια καλή επένδυση που αναμένεται να κερδοφορήσει; Ή θα προστεθεί κι αυτό στην ‘τρύπα’ των μερικών δισεκατομμυρίων που ακόμη ψάχνουμε να βρούμε στον πίθο των Δαναΐδων; Μια απάντηση δεν θα έβλαπτε. 

3 σχόλια:

Λήμνος είπε...

Νομίζω πως εσύ κι εγώ κι όλοι οι φορολογούμενοι Έλληνες πληρώνουμε και τη Μέρκελ και τα εκάστοτε ...σπασμένα μάρμαρα...

Ανώνυμος είπε...

Αν αποφασίζαμε σήμερα το πρωΐ όλοι οι Αθηναίοι να παραμείνουμε μέσα στα σπίτια μας με τα παντζούρια κλειστά , κι αφήναμε τον ‘’Τσολάκογλου’’ γιά μια φορά ακόμα ολομόναχο να κάνει την υποδοχή , ίσως τότε η φωνή της διαμαρτυρίας μας να ήταν πιότερο έντονη . Ίσως τότε οι σημερινοί απόγονοι των βαρβάρων κατακτητών του ’40 να καταλάβαιναν πιο καλά με ποιους έχουνε να κάνουν . Άσε που έτσι δεν θα χρειαζόταν να ξοδευτεί ούτε ... δραχμή !

Φ.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Φώτη, κάποτε το είχα γράψει αυτό (πρέπει να είναι μέσα στο βιβλίο που σου έδωσα). Αυτού του είδους η σιωπηρή, μη βίαιη αντίσταση και διαμαρτυρία δεν φαίνεται να έχει πέραση σε μεσογειακούς λαούς.