Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Μπούγιουρουν!

Τα χρόνια που ζούσα στη Βρετανία είχα παρατηρήσει με κάποια έκπληξη ότι τα θέματα των διαφόρων εγχώριων σήριαλ (Coronation Street, EastEnders κτλ.) αποτελούσαν τακτικά πρωτοσέλιδα όχι μόνο των τηλεοπτικών περιοδικών, αλλά και των λαϊκών εφημερίδων (tabloids), σε σημείο που οι τίτλοι τους να συγχέονται με εκείνους των κανονικών ειδήσεων (αν δεν ήξερες πρόσωπα και καταστάσεις, μπορούσες άνετα να τα μπερδεύεις). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διαπίστωσα ότι και στο θέμα αυτό δεν είχαμε μείνει πίσω (αυτό έλειπε!). Με μια εξέλιξη. Τα τελευταία χρόνια τα θέματα τείνουν να γίνουν αποκλειστικά τουρκικά [βλ. παράδειγμα], με πρόσφατο αποκορύφωμα τον ‘Σουλεϊμάν’ και το χαρέμι του, για τον οποίο πληρώνουμε Κύριος οίδε πόσα εκατομμύρια για ‘δικαιώματα’ στους γείτονες. Ένα απλό ερώτημα: θα έκαναν άραγε ποτέ οι Άγγλοι το ίδιο π.χ. για Γερμανικά ή Γαλλικά τηλεοπτικά προγράμματα; Κατηγορηματικά απαντώ ότι όχι μόνο δεν θα τα διαφήμιζαν ποτέ τόσο απλόχερα, αλλά ούτε καν θα τα αγόραζαν για προβολή (οχτώ χρόνια στη Βρετανία δεν είδα σήριαλ εκτός Κοινοπολιτείας). Το δικό μας κατάντημα αποτελεί εθνική εκπόρνευση. Εμπρός λοιπόν, μπούγιουρουν εφέντηδες!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ενώ οι γείτονές μας , κατά τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια , ζούνε φανερά πλέον το δράμα της μεγάλης κρίσεως εθνικο-πολιτισμικής ταυτότητας των περισσοτέρων μελών της πολιτικής και στρατιωτικής τους ελίτ , εμείς αντίθετα κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για να στηρίξουμε την ‘’καθαρόαιμη’’ οσμανλίδικη προέλευσή τους !
Ευτυχώς όμως για μας που κάθε τόσο επιφανείς πολιτικοί και στρατιωτικοί της γείτονος βγαίνουν και δια-δηλώνουν την αρμένικη ή ελληνική τους καταγωγή .
Φαίνεται πως έχουν δίκαιο όσοι λένε ότι στο τέλος οι τούρκοι θα μας σώσουν ...

Φ.Μ.