Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Γέρων Παΐσιος


Τις μέρες αυτές δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα (τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε ο ίδιος) στον μακαριστό Γέροντα Παΐσιο. Κάποιος νεαρός τον ειρωνεύθηκε στη σελίδα του στο Facebook, και η Χρυσή Αυγή μήνυσε τον δράστη και τον συλλάβανε για βλασφημία. Ανόητος ο μεν, ακόμη πιο ανόητοι οι δε. Υποπτεύομαι ότι η φασαρία έγινε από τον συγκεκριμένο ‘χώρο’ ως αντίπραξη στις διαμαρτυρίες των μουσουλμάνων για την εξ Αμερικής ‘βλασφημία’ του Μωάμεθ. Λάθος τρόπο βρήκαν να αντιδράσουν. Και ο μεν μακαρίτης Γέροντας δεν παθαίνει τίποτε από την όποια λάσπη του πετούν άνθρωποι που δεν τον είδαν, δεν τον διάβασαν, δεν τον γνώρισαν. Όλοι οι άλλοι όμως αποκαλύπτουν καθένας τί κουβαλάει μέσα του. Όπως ο γνωστός ‘αναμορφωτής’ της ιστορίας του 1821 που τώρα φιγουράρει στα βουλευτικά έδρανα, και παρομοιάζει τον Γερο-Παΐσιο με την ‘Αγία Αθανασία του Αιγάλεω’ ή άλλες μορφές τσαρλατάνων. Αλλά βέβαια από τον συγκεκριμένο ‘διαφωτιστή’ του έθνους μας δεν περιμέναμε τίποτε καλύτερο...
     Για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, ας σημειώσουμε ότι εδώ και καιρό το όνομα του Γέροντα έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από ακροδεξιές εφημερίδες για να ανεβάσουν την κυκλοφορία τους, Έτσι, βάζουν τίτλους με δήθεν ρήσεις του ή μοιράζουν βιβλία με το όνομά του ως ‘προσφορές’ αντί για DVD ή άλλους ‘κράχτες’. Αυτό λέγεται καπηλεία και εκμετάλλευση, και βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την πνευματική υπόσταση και κληρονομιά του Γέροντα. Ας έχουμε την ευχή του, και ας του ζητήσουμε και μια μεγάλη συγγνώμη για την κακοποίηση του ονόματός του.


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μου κάνει και μένα εντύπωση η διανομή βιβλίων για τον μακαριστό Γέροντα μέσω εφημερίδων (που κατά τα λοιπά το περιεχόμενό τους δεν έχει θρησκευτική ή ηθική χροιά). Τί προσπαθούν να διαδώσουν;
Μιλτιάδης

Α. Παπαγιάννης είπε...

Μιλτιάδη, στην κοινή γλώσσα, ο Γέροντας "πουλάει", και δεν μπορώ να φαντασθώ άλλο κίνητρο. Από την άλλη, όπως λέει ο Απ. Παύλος, "είτε προφάσει είτε αληθεία Χριστός καταγγέλλεται". Ας μείνουμε εκεί, έστω κι αν η υστεροβουλία μάλλον δεν κάνει καλό σ' εκείνους που την χρησιμοποιούν.

Theo είπε...

Το θέμα όμως, αγαπητέ Αντώνη, δεν είναι ότι διανέμουν βιβλία για τον π. Παΐσιο. Το θέμα είναι τι γράφουν τα βιβλία αυτά.
Τα περισσότερα προέρχονται από ανθρώπους που ελάχιστα γνώρισαν τον Γέροντα. Οπότε, η ματιά τους είναι πολύ υποκειμενική.
Έπειτα, οι συμβουλές που έδινε ο π. Παΐσιος απευθύνονταν στον καθένα προσωπικά. Όταν δημοσιεύονται, φαίνεται σαν να απευθύνονται σε όλους. Έτσι, κάποιες φορές, φαίνεται ο Γέροντας να είναι αντιφατικός, να δίνει διαφορετικές συμβουλές για το ίδιο θέμα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι "συγγραφείς" να τις κρατούσαν για τον εαυτό τους. Όμως, η αφέλεια, η έλλειψη διάκρισης κι οι πειρασμοί της δόξας και του κέρδους περισσεύουν, κι έτσι κυκλοφορούν βιβλία που αδικούν κατά πολύ τη μορφή του Γέροντα.
Ο ίδιος μου είχε πει: "Οι Άγιοι έκαναν εκατό, οι βιογράφοι τους εμαθαν τα πέντε απ' αυτά και κάποιες φορές τα έκαναν δέκα", δηλαδή οι Άγιοι είναι πολύ μεγαλύτεροι απ' όσα έπεσαν στην αντίληψή μας γι᾿ αυτούς.

Επίσης, κυκλοφορούν σε βιβλία και στο Διαδίκτυο πολλές "προφητείες" του. Αμφιβάλλω αν ο π. Παΐσιος έχει πει το ένα δέκατο απ᾿ αυτές.
Σε άλλο ιστολόγιο (http://proskynitis.blogspot.gr/2012/06/blog-post_0.html) είχα γράψει, με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές:
"Γνώρισα τον π. Παΐσιο το 1975. Έκτοτε τον συνάντησα 30-40 φορές, σχεδόν όλες κατά μόνας. Ποτέ δεν τον άκουσα να λέει "προφητείες", για το πότε θα γίνει πόλεμος, πότε θα πάρουμε την Πόλη, ποιος θα είναι ο τότε αρχιστράτηγος, κλπ. Μετά θάνατον είδα πολλές τέτοιες "προφητείες" δημοσιευόμενες σε περιοδικά και βιβλία ή διαδιδόμενες από τα ΜΜΕ. Σκέφτηκα πως ίσως πράγματι να είπε τέτοια πράγματα, αλλ' όχι σε μένα. Ώσπου πριν από ένα μήνα άκουσα από φίλο που την προηγουμένη είχε επισκεφτεί το Άγιο Όρος ότι ο π. Ησαΐας, ο υποτακτικός του Γέροντα που τώρα μένει στο κελλί του, του είπε πως ποτέ ο Γέροντας δεν έχει εκστομίσει τέτοιες "προφητείες", ποτέ δεν έχει αναφερθεί στο πότε θα γίνει πόλεμος, κλπ.
Όσο για τους πολιτικούς που "χρησιμοποιούν" το όνομά του, την τελευταία φορά που τον συνάντησα, μαζί μέ άλλους, στις 9-10-1993, μέρα εκλογών, μας είπε με αγανάκτηση για πολιτικούς και από τα δύο τότε μεγάλα κόμματα που εκμεταλλεύονταν το όνομά του (φυσικά αυτός ποτέ δεν σύστησε κάποιον πολιτικό, να τον ψηφίσει ο λαός) προς άγραν ψήφων και πώς "στόλισε" τον ένα απ' αυτούς όταν τον συνάντησε.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν την αήθη εκμετάλλευση κάποιων οσιακών μορφών και του Αγίου Όρους από κάποιους "καλοθελητές". Μορφές σαν τον π. Παΐσιο στόχευαν στο βάθος της ψυχής μας, σ' αυτά που μένουν και μας οδηγούν στον Χριστό και στην αιωνιότητα, όχι σε διάφορα επιπόλαια και πρόσκαιρα.
Ας προσέχουν λοιπόν όσοι διαβάζουν τέτοιου είδους "προφητείες" και συστάσεις, να μην τις αποδέχονται και τις διαδίδουν τόσο εύκολα."

Α. Παπαγιάννης είπε...

Theo, ευχαριστώ για την ευγενική συνεισφορά σου που αναδεικνύει ακριβώς την παραποίηση και κατάχρηση (για αλλότριους σκοπούς) των ρήσεων των Γερόντων. Σημείο των καιρών και αυτό...

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Το Σέβας έχει εξαφανιστεί...
Από την άλλη ψάχνουμε τρόπους να ... διυλίσουμε τον κώνωπα και να καταπιούμε την κάμηλο.
Κάπου πρέπει να υπάρξει και το μέτρο.
Αλλά ποιος το έχασε για να το βρούμε εμείς!