Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Τρεις του Σεπτέμβρη



Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες
τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς…’

Δεν πρέπει να αφήσουμε να μας φύγει ασχολίαστη η ημερομηνία του τίτλου. Από τότε που πρωτοαντήχησε το πάλαι ποτέ εμβληματικό άσμα του ΠΑΣΟΚ έγιναν δυο πράγματα. Από τη μία, οι Έλληνες γενικά (άρα και οι ‘πράσινοι’) εγκατέλειψαν τους μπαξέδες και τα περιβόλια και στράφηκαν συλλογικά σε πιο εγγράμματα και ‘ευγενή’ επαγγέλματα. Από την άλλη, εδώ κι ένα χρόνο ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος απαγόρευσε στο άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί ως κομματικό θούριο το άσμα αυτό. Συνέπεια: τώρα που ως έθνος χρειαζόμαστε στροφή προς τις αγροτικές ασχολίες μήπως εξασφαλίσουμε τα προς το ζην χάσαμε το σχετικό εμβατήριο. Είναι φανερό ότι όχι μόνο το κίνημα αλλά και η χώρα ολόκληρη χρειάζεται επανίδρυση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε κάθε περίπτωση, ο καταξιωμένος συνθέτης στο τραγούδι του αναφέρεται στην 3η Σεπτέμβρη του Μακρυγιάννη και όχι στην ημερομηνία ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε το τραγούδι κάποια στιγμή και όρθα όσο και κάπως αργοπορημένα ο συνθέτης προέβη στην αυτονόητη απαγόρευση στα τέλη Ιουνίου του περασμένου χρόνου.

Παραθέτω, τη σχετική δήλωση του ίδιου του συνθέτη:

Υπάρχουν τραγούδια που καθαγιάζει με το χρόνο η αγάπη του λαού μας και τα φυλάσσει σαν ακριβό φυλαχτό μες στην ψυχή του.
Ποτέ ένα καλό τραγούδι, αλλά και κάθε αληθινή τέχνη, δεν εξύμνησε στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον τύραννο, το δήμιο ή τον προδότη. Αντίθετα στάθηκε πάντα δίπλα στους αδύναμους και ταπεινούς , στους μάρτυρες των στρατοπέδων και στους ευγενικούς αγώνες των νέων ανθρώπων.
΄Εχοντας υπ όψιν μου αυτά, και ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα, δεν επιτρέπω από εδώ και στο εξής στο σημερινό ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί το τραγούδι μου «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» , στίχοι Μ.Ελευθερίου, που γράφτηκε για άλλους λόγους και συγκεκριμένα, για να εξυμνήσει την πιο ανιδιοτελή, την πιο τίμια και αγωνιστική μορφή του Ελληνισμού και του ’21, το Μακρυγιάννη.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο. Είχα υπόψη μου τη δήλωση του συνθέτη και φυσικά το περιεχόμενο του τραγουδιού. Απλώς οι "μπαξέδες" σήκωναν κάποιο σχολιασμό με δεδομένη την τρέχουσα ανάγκη για στροφή στην αγροτική παραγωγή...