Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Τα μαζεύουμε...


Μετά από 18 χρόνια επαγγελματικής παρουσίας στο κέντρο της πόλης, μετακομίζω. Οι λόγοι διάφοροι, όπως και οι αντίλογοι, και δεν είναι ανάγκη να τους φέρουμε τώρα σε αντιπαράθεση. Θυμούμαι, χωρίς καμιά φιλοδοξία σύγκρισης, τους καυσοκαλύβηδες ασκητές που έβαζαν φωτιά στο πενιχρό κατάλυμά τους μόλις συνειδητοποιούσαν ότι είχε δημιουργηθεί μέσα τους προσκόλληση προς αυτό. Αντίο λοιπόν στο κέντρο, ας δοκιμάσουμε λίγο πιο έξω, και καλή μας αρχή. Η διεύθυνση [για κάθε ενδιαφερόμενο, αχρείαστη νά 'ναι]: Γωνία Βασ. Όλγας & Αγ. Τριάδος 10, Φάληρο. Το τηλέφωνο αμετάβλητο.
     Ο ενδόμυχος τρόμος της αναστάτωσης του οργανωμένου χάους που λεγόταν ‘γραφείο’ αποδείχθηκε παιδιάστικος μέσα από τη σημερινή διαδικασία της συσκευασίας. Χάρη στην παρουσία εμπείρων ανθρώπων, βιβλία, εργαλεία, χαρτικά, σκεύη, έπιπλα, κορνίζες, διπλώματα, διακοσμητικά, πήραν τη θέση τους στα κιβώτια και περιμένουν την ώρα της μεταφοράς. Πολλά άλλα (την ύπαρξη των οποίων είχα λησμονήσει εδώ και χρόνια) πήραν την ακόμη πιο πρέπουσα θέση τους στον κάδο της ανακύκλωσης. Είναι εντυπωσιακό πόση σαβούρα συλλέγουμε γύρω μας. Στάθηκα με κάποια νοσταλγία στους αναλυτικούς φακέλλους των ασθενών που είχαν αποτελέσει το ‘υλικό’ της διατριβής μου, πριν είκοσι χρόνια. Κράτησα μόνο τα ονόματά τους: άνθρωποι μιας άλλης χώρας, μιας άλλης εποχής.
     Τι θα μου λείψει από το Κέντρο; Ίσως αυτό που γενικά ονομάζουμε ‘ατμόσφαιρα’, και που δεν επιδέχεται συγκεκριμένο ορισμό. Κι αυτή ακόμη όσο πάει αλλοιώνεται, ακολουθώντας τη γενική ροή των πραγμάτων. Αντί για την καθημερινή περιήγηση ρουτίνας θα πρέπει να κατεβαίνω στο κέντρο επί τούτου, για να μη το ξεχνάω. Ωστόσο, ένα ουσιαστικό ‘μείον’ θα είναι η τακτική ενημέρωση για τις κηδείες, από τους πίνακες αγγελιών της Αγίας Σοφίας! Πλούσιοι και πένητες, γνωστοί και πολύ περισσότεροι άγνωστοι, παλαιοί καθηγητές μου και ασθενείς μου, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί, συνάδελφοι και άλλοι, πέρασαν κατά καιρούς από εκεί, θυμίζοντας στους περαστικούς πόσο εύθραυστη είναι η πρόσκαιρη ύπαρξή μας στον κόσμο αυτό. Προς γνώσιν...

6 σχόλια:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Πιο κοντά μας έρχεσαι!
Με το καλό πάντα!

Λήμνος είπε...

Με το καλό στη νέα "καλύβη"...

Ανώνυμος είπε...

Δε φαντάζεσαι το πόσο θα χαρείς και θα απολαύσεις αυτή την αλλαγή .Θα ξαναζήσεις μιά δεύτερη νεανική αρχή ! Στο διαβεβαιώνω εκ πείρας . Κι ας κοντεύουμε τα εξήντα !

Φώτης

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ευχαριστώ όλους σας για τις ευχές και την ενθάρρυνση. Μια ανανέωση μας χρειάζεται πάντα, Φώτη μου.

lpap είπε...

Έζησα στο κέντρο πολλά χρόνια. Μετακόμισα προς τα έξω κι ανάσανα. Με τίποτα δε θα ήθελα να επανέλθω. Είδα ουρανό, ανέπνευσα, βρίσκω να παρκάρω, έχω τα πάντα στα πόδια μου.Αποκέντρωση σε όλα τα επίπεδα. Δεν αντέχεται αυτή η πόλη πια. Τόσες αλλαγές έχουν γίνει κι ακολουθούν κι άλλες που θα την κάνουν εντελώς αγνώριστη. Με το καλό κι οι πολλοί ν ακολουθήσουν την έξοδο από το κέντρο.. ;-)

Anastasios είπε...

Καλή νέα αρχή! Όλα να πάνε κατ` ευχήν!