Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Μονόδρομος


Από τις λίγες έννοιες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια σαν έκφραση της καθομιλουμένης. Έτσι, για να μη φύγουμε από την τρέχουσα επικαιρότητα, μπορεί να ακούσουμε επίσημα σε μερικές μέρες ότι «Η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι μονόδρομος» (μερικοί το λένε κιόλας). Δεν παριστάνω τον γνώστη ή τον ειδικό, απλώς θέλω να πω ότι ο ‘μονόδρομος’, όπως τον χρησιμοποιούν οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι ευκαίρως-ακαίρως, έχει πάρει την έννοια του αδιεξόδου, της κατάστασης που δεν επιδέχεται εναλλακτικές λύσεις. Πολλές φορές είναι πραγματικός, κάποτε όμως φανταστικός ή ίσως και τεχνητά επιβαλλόμενος και καλλιεργούμενος. Με το λέγε-λέγε στο τέλος το πιστεύουμε ότι όντως έτσι πρέπει να είναι και ότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Κι άντε να βγάλεις άκρη.

[Σημ. Η γελοιογραφία του Πετρουλάκη από τη σημερινή Καθημερινή]

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σας έτυχε , από λάθος, να μπείτε με το αυτοκίνητο σε μονόδρομο αλλά από την αντίθετη κατεύθυνση ; Πώς νοιώσατε τη στιγμή που το συνειδητοποιήσατε ;
Κατάλαβα : Όχι μόνον δεν σας τρομάζουν οι «μονοδρομήσεις» που μας έρχονται ( μας ήρθαν ) , αλλά το γλεντάτε κι από πάνω που θα μας βάλλουν να τις περνάμε με την ανάποδη και με τα μάτια κλειστά !
Να μας ζήσουν λοιπόν το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι συνεργάτες του !
Επιτέλους βρέθηκαν νεοφιλέλληνες , που θα μας κάνουν να ξανανιώσουμε Έλληνες όπως παλιά :
Φτωχοί , αλλά φιλότιμοι .
Διωκόμενοι , αλλά ενωμένοι στην αντίσταση.
Κάτω από ‘’μέτρα’’ και ‘‘περιορισμούς’’, αλλά με την ελπίδα στο άμετρο έλεος του Άναρχου Θεού μας , και με τα φτερά της ελευθερίας του ήθους της καθ’ ημάς Ανατολής , που δεν περιορίζεται με τίποτα .
Προδομένοι , αλλά γενναίοι και περήφανοι .
Όσο κι αν προσπαθήσουν οι επίβουλοι , την άτακτη και κυματούμενη στρατιά των Ελλήνων δεν θα κατορθώσουν ποτέ να την πειθαρχήσουν στη δική τους ηθική .
Εμείς θα εξακολουθήσουμε να πορευόμαστε στους δικούς μας μονόδρομους . Γιατί έτσι μας πάει . Και σε όποιον αρέσει !

Φτωχολογιά, για σένα κάθε μου τραγούδι …!
ΦΩΤΗΣ