Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Επιβίωση

 

Προ καιρού σε επιστολή στην Καθημερινή για την ταυτότητα του Ισραήλ διάβασα ένα παράθεμα του Εβραίου φιλόσοφου Μάρτιν Μπούμπερ, που λέει: «Οι Ιουδαίοι […] είναι έθνος με ιδιαιτερότητες, αφού συνδέονται και ως κοινότητα πίστης […] Οι έννοιες λαός και κοινότητα πίστης δεν χωρίζονται, αλλά αποτελούν ένα οργανικά αδιαίρετο σύνολο. Συνεπώς, δεν µπορεί να υπάρξει ιουδαϊκό έθνος χωρίς θρησκεία· όπως δεν µπορεί να υπάρξει ιουδαϊκή θρησκεία χωρίς έθνος».

     Κατ’ αναλογίαν, θα μπορούσαμε να βάλουμε στη θέση των Ιουδαίων τους Έλληνες και στη θέση της ιουδαϊκής την Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία. Εδώ και 2000 χρόνια οι Έλληνες κατά το γένος κάτοικοι της χώρας μας υπήρξαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους Χριστιανοί Ορθόδοξοι, και αυτή η διπλή ιδιότητα τους βοήθησε να επιβιώσουν μέσα από μακραίωνες εθνικές δουλείες και διώξεις. Σήμερα όμως, σε αντίθεση με τους Εβραίους που είναι περήφανοι για την εθνικοθρησκευτική τους παράδοση, οι Έλληνες εκουσίως αποχρωματίζονται, ντρέπονται για τη δική τους παράδοση και αποβάλλουν συστηματικά τα ιδιώματά τους αυτά, αρχής γινομένης από τις ‘κεφαλές’. Οτιδήποτε αλλότριο και εισαγόμενο, όσο extreme, παράδοξο και εξωφρενικό κι αν είναι, βρίσκει αμέσως πρόσφορο έδαφος στην ελληνική επικράτεια, ενώ το ‘ημέτερον’ χλευάζεται, υβρίζεται και φιμώνεται. Έτσι, οι κοινωνικές μας συνήθειες όλο και περισσότερο πιθηκίζουν εκείνες της άλλη πλευράς του Ατλαντικού. Δεν χρειάζονται παραδείγματα· όλοι έχουμε άμεση πείρα του τι γίνεται γύρω μας. Και κοντά σε όλα τα άλλα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την σύγχρονη τοξική ‘κουλτούρα της ακύρωσης’ (cancel culture) ή της ‘αφύπνισης’ (woke) που στοχεύει σε όσα θα πρέπει να αποτελούν συνεκτικά στοιχεία της Ελληνικής κοινωνίας: εθνότητα, θρήσκευμα, παράδοση, ανθρώπινες σχέσεις, γλώσσα.

     Η επέτειος της Επανάστασης του 1821 είναι μια καλή ευκαιρία να αναστοχασθούμε όλα αυτά. Αν υποχωρήσουμε σ’ αυτή την ‘υβριδική’ επίθεση, η ευθύνη θα είναι δική μας. Αν συνειδητοποιήσουμε την απειλή, έχουμε τη δυνατότητα να αντισταθούμε και να την αποκρούσουμε. Είναι ζήτημα επιβίωσης. Χρόνια πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: