Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Διαφορετικές προσεγγίσεις


Η είδηση πέρασε μάλλον απαρατήρητη παρ’ ημίν. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι στην Κύπρο το Υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις (δασκάλων και καθηγητών) δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ευπρεπή εμφάνιση των μαθητών και μαθητριών. Έτσι ειδική επιτροπή όλων αυτών των φορέων κάθησε το καλοκαίρι και μελέτησε και αναθεώρησε τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων (υπάρχουν και τέτοιοι), βάζοντας λεπτομερείς σχετικούς κανόνες. Αντιγράφω από σχετικό δημοσίευμα: «Η εμφάνιση των μαθητών/τριών στα σχολεία τονίστηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των συσκέψεων από τις δύο πλευρές (Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικούς) και συμφωνήθηκε ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη μαθητική ιδιότητα των παιδιών και πρέπει να στηρίζεται στην καλαισθησία. Μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να παρουσιάζονται στο σχολείο χωρίς υπερβολές».
     Η απόφαση της επιτροπής προσδιορίζει επακριβώς τι αποτελεί υπερβολή. Έτσι ως υπερβολές θεωρούνται για τους μαθητές τα πολύ μακριά ή βαμμένα μαλλιά, το ιδιόρρυθμο κούρεμα, η κοτσίδα, το εμφανές αξύριστο πρόσωπο, τα γένια ή το υπογένειο, τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, οι διακοσμητικές καδένες και αλυσίδες, τα χαμηλόμεσα παντελόνια και άλλα παρόμοια. Για τις μαθήτριες, η ιδιόρρυθμη κόμμωση (βαμμένα ή φουντωτά μαλλιά ή εξεζητημένες ανταύγειες), το μακιγιαρισμένο πρόσωπο, τα βαμμένα χείλη, οι ψεύτικες βλεφαρίδες, το χαμηλόμεσο παντελόνι ή η κοντή φούστα και τα μακριά ή βαμμένα νύχια. Οι μαθήτριες μπορούν να φέρουν δακτυλίδια (αλλά όχι πολλά ή φανταχτερά) ή βραχιόλια (σε λελογισμένο αριθμό), τα παραδοσιακά σκουλαρίκια και φουλάρια που να ταιριάζουν με τις αποχρώσεις της στολής. Γενικά, τόσο οι μαθητές όσο και οι μαθήτριες θα πρέπει να αποφεύγουν το προκλητικό ντύσιμο και επιλογές που δεν συνάδουν με τη μαθητική ιδιότητα και την ευπρεπή εμφάνιση.
     Η απόφαση ακόμη προσδιορίζει τη στολή του σχολείου, που επιτρέπει το τζην παντελόνι αλλά μόνο σκούρου μπλε χρώματος και όχι ξεβαμμένο, χωρίς τρύπες, σχισίματα, γραμμένα συνθήματα ή άλλα παράταιρα στοιχεία. Και ακόμη, απαγορεύει τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, τηλεφώνων, τάμπλετ και φωτογραφικών μηχανών, που θα πρέπει να απενεργοποιούνται και να κλειδώνονται από το σχολείο σε ειδικά ερμάρια για όλη τη διάρκεια των μαθημάτων και των διαλειμμάτων. Αν κάποιος συλληφθεί να έχει τέτοια συσκευή σε ώρες που δεν επιτρέπεται, αυτή θα κατάσχεται και θα παραδίδεται στο τέλος του μαθήματος όχι στον ίδιο αλλά στον κηδεμόνα του.
     Δεν έχω δει αντιδράσεις ή σχόλια των δικών μας εκπαιδευτικών οργανώσεων στην είδηση, αλλά μπορώ να φαντασθώ ότι κάποιοι εγχώριοι συνδικαλιστές θα βγάζουν σπυράκια και μόνο στο άκουσμα των λέξεων ‘στολή’ και ‘κανονισμός σχολείου’ και ‘κηδεμόνας’. Γιατί, διαβάζοντας την αναλυτική αυτή απόφαση, μένω με την αίσθηση ότι κάπως αλλιώς αντιμετωπίζουν, κράτος και εκπαιδευτικοί, το ζήτημα ‘Παιδεία’ στη μεγαλόνησο;

2 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Εξεπλάγην. Εάν συνέβαινε εδώ, θα ξεσηκώνονταν το σύμπαν!

Απόστολος-Γεώργιος Ι. Σοφός είπε...

Ξέρεις πόσοι θα συμφωνούσαμε με κάτι τέτοιες αποφάσεις; Πολλοί περισσότεροι απ' όσους φαντάζονται κάποιο δήθεν προοδευτικοί!