Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Μποξ

Το αποκαλούμενο ‘προσφυγικό πρόβλημα’ καλά κρατεί και κατά τα φαινόμενα θα συνεχίσει να ζέει στο ορατό μέλλον. Χρησιμοποιώ τα εισαγωγικά διότι η πολιτική ορθότης επιβάλλει να μη θίγουμε κατά το δυνατόν τις βαθύτερες αιτίες που το δημιούργησαν και το διαιωνίζουν: προκλητές συγκρούσεις εμφύλιες και διακρατικές, οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα, αμοιβαία βαρβαρότητα και κυνισμό, με ή χωρίς ‘γάντια’. Από τα πολλά σχετικά δημοσιεύματα μένω σ’ αυτό του Σταύρου Τζίμα (Καθημερινή 24/4). Εν συντομία, περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση στον Έβρο, όπου οι ροές ανθρώπων προς τη Βουλγαρία ελέγχονται αυστηρά λόγω των καλών διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, ενώ εκείνες προς τα Ελληνικά σύνορα είναι κατευθυνόμενες και επευλογούμενες από την Υψηλή Πύλη. Με άλλα λόγια, παίζεται ένα διπλωματικό ‘σκάκι’ (ή μποξ) με εκατοντάδες και χιλιάδες ξερριζωμένους ανθρώπους ως πιόνια ή κομπάρσους. Το ερώτημα λοιπόν διατυπώνεται απλά ως εξής: Πώς μπορείς να κερδίσεις σ’ ένα τέτοιο ‘παιχνίδι’ όταν εσύ παίζεις με τους κανόνες του στοιχειώδους ανθρωπισμού και η άλλη πλευρά με εκείνους του ωμού συμφέροντος, όταν εσύ μετράς ψυχές και ο άλλος ‘πρόβατα’; Όταν μπαίνεις στο διεθνές ρινγκ στρέφοντας χριστιανικά το άλλο μάγουλο στον ‘πυγμάχο’ που σε γρονθοκοπεί αλύπητα και υπολογισμένα, δεχόμενος μάλιστα και το χειροκρότημα του φιλοθεάμονος κοινού, τι πιθανότητες έχεις να κερδίσεις τον αγώνα;
     Ιδού: έθεσα το ερώτημα σε απλά ελληνικά. Απάντηση δεν έχω, ούτε σ’ αυτή τη γλώσσα.

7 σχόλια:

Απόστολος-Γεώργιος Ι. Σοφός είπε...

Η αιτία του κακού μας δεν είναι άλλη από την καταστροφή της Παιδείας μας. Τα άλλα ήρθαν ως φυσική συνέπεια...

Λήμνος είπε...

Πρόσθεσε την σαθρή ηγεσία της χώρας μας!!!! κάνει ό,τι μπορεί για να διαλύσει την Ελλάδα!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ένα παλαιότερο αλλά πολύ επίκαιρο άρθρο που δίνει την απάντηση στον προβληματισμό σας κ. Παπαγιάνη που αξίζει να διαβαστεί!

http://synaxipalaiochoriou.blogspot.gr/2016/04/blog-post_74.html

Ανώνυμος είπε...

και εδώ μιά άλλη σκοπιά του θέματος που το τοποθετεί στην σωστή του διάσταση

http://synaxipalaiochoriou.blogspot.gr/2016/07/1922.html

Ανώνυμος είπε...

...και για να προλάβουμε όσους βιαστούν να μας βάλουν ταμπέλες,ας ρίξουμε και μια ματιά εδώ

https://i-epikaira.blogspot.gr/2018/03/blog-post_10.html

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ευχαριστώ για τις παραπομπές. Έχω γράψει παλιότερα ότι η δήθεν ανεξιθρησκία της Ευρώπης έχει μεταλλαχθεί σε αρνησιθρησκία, κάτι που βέβαια εκμεταλλεύονται οι οπαδοί του Ισλάμ, και όσοι επιδιώκουν την θρησκευτική πολτοποίηση του κόσμου. Στο ίδιο συμπέρασμα φτάνουμε: η κάθε πλευρά παίζει με διαφορετικούς κανόνες.

Απόστολο είπε...

Απλά, πολύ απλά ελληνικά.