Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Νόμος του Λυντς


Το είδαμε κι αυτό. Οι Υδραίοι πολιόρκησαν στο αστυνομικό τμήμα του νησιού τους υπαλλήλους της Οικονομικής Αστυνομίας που κατέγραψαν παραβάσεις σε κάποιον συντοπίτη τους, ενώ έκοψαν και τους κάβους του πλοίου της γραμμής, με το οποίο νόμισαν ότι θα έφευγαν. Το επεισόδιο θυμίζει το λυντσάρισμα, δηλ. την εκτός νόμου εκτέλεση από τον όχλο κάποιου που θεωρούνταν—κατά τον όχλο πάντα—ένοχος για κάποιο αδίκημα. Οι εγκυκλοπαίδειες μας λένε ότι τέτοια μέσα χρησιμοποιήθηκαν για εκφοβισμό μειονοτικών ομάδων (π.χ. των μαύρων στις ΗΠΑ), συνήθως σε περιόδους κοινωνικής και οικονομικής έντασης. Στην ίδια κατηγορία μπορούμε να εντάξουμε και τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες. Αν χρειαζόμασταν κάποιο έκδηλο ‘σημείο των καιρών’, μάλλον δεν χρειάζεται να ψάξουμε παραπέρα.
     Το κρίσιμο ερώτημα είναι βέβαια πώς θα αντιδράσει μια (υποτίθεται) συντεταγμένη πολιτεία σε τέτοιες αυθαίρετες καταστρατηγήσεις των νόμων.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!

Είσασταν αρχηγός στην κατασκήνωση του φάρου, στην ελαφίνα;

Άσχετο βέβαια με την δημοσίευση, απλά ρωτάω.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ναι, ομαδάρχης το 1977, αρχηγός το 1980, τακτικός επισκέπτης από τότε μαζί με τους παλαιότερους. Μικρός δεν είναι ο κόσμος;

Ανώνυμος είπε...

Δεν είσασταν αρχηγός πέρσι, το 2011?

Α. Παπαγιάννης είπε...

Όχι, πέρυσι ανέβηκα μόνο για μια ομιλία σε κατασκήνωση γονέων, τέτοια εποχή περίπου.

wittrock1971 είπε...

Μα έχετε το ίδιο επίθετο με έναν που ήταν πέρσι αρχηγός.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Υπάρχει και ο Στέλιος Παπαγιάννης, μαθηματικός, παιδικός φίλος.