Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Οικονομική πραγματικότητα

Το χιούμορ δεν λύνει βέβαια προβλήματα, ωστόσο μας εκτονώνει ψυχολογικά. Αρκεί να μη μένουμε στην εκτόνωση, και να μην τη χρησιμοποιούμε σαν σκούπα για να κρύβουμε κάτω από το χαλί τα... χάλια μας. Δυο σημερινές 'εκτονώσεις' από την Καθημερινή παρατίθενται στη συνέχεια, ως ιδιαζόντως εύστοχες (του Η. Μακρή και του Α. Πετρουλάκη, αντίστοιχα).

3 σχόλια:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Εκείνο που πολλοί Έλληνες δεν εννοούν να καταλάβουν είναι πως "υπερηφάνεια" και διαρκής αναζήτηση δανείων δεν είναι εφικτή. Είναι καλύτερα να έχουμε λιγότερα και να διατηρούμε κάποια ανεξαρτησία (όσο είναι δυνατό για μια μικρή χώρα περιτριγυρισμένη από επίβουλους) παρά κάθε τόσο να "ξεπουλάμε" για χρήμα. Κάποτε θάπρεπε να αρχίσουμε να παράγουμε κάτι, αλλά και να ξοδεύουμε με μέτρο!
Αλλά που;
Κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί πως πληρώνουμε την αιωνόβια εθελοτυφλία μας...

Ανώνυμος είπε...

Με τις προχθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας μας κ. . Γ. Παπανδρέου , περί αναγκαστικής παραχώρησης μέρους των κυριαρχικών μας Εθνικών δικαιωμάτων , έφερα στο νου μου δυο παρόμοιες περιστάσεις :

Η πρώτη αφορά στο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαριλάου Τρικούπη και η δεύτερη, στην παρουσία έξι περίπου χιλιάδων Γενουατών εντός των τειχών της Κωνσταντινουπόλεως κατά την αποφράδα ημέρα της άλωσης .

Το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» ο Χαρίλαος Τρικούπης το είπε το 1893 . Δηλαδή τέσσερα χρόνια πριν από τον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο. Στα 1897 αναγκαστήκαμε να καταβάλλομε , εν μέσω πτωχεύσεως ,πολεμικές αποζημιώσεις στους Τούρκους (τέσσερα εκατομμύρια τουρκικές λίρες) με δυσβάσταχτα δάνεια τα οποία είχαν ως συνέπεια την εγκατάσταση των γνωστών – ξένων συμφερόντων - μονοπωλίων στα σπίρτα , το αλάτι , τα τσιγαρόχαρτα ,το πετρέλαιο , τα τραπουλόχαρτα και το οινόπνευμα . Μονοπώλια , τα οποία ίσχυσαν για λογαριασμό των ξένων δανειοδοτών μας μέχρι το 1981 .

Όσο για την πολυάριθμη παρουσία των Γενουατών στην Πόλη κατά την πολιορκία της από τον Μωάμεθ , μη φανταστείτε ότι μας προέκυψε από την ευσπλαχνία των Δυτικών μας συμμάχων . Απλώς : Οι τότε αυτοκράτορές μας – όπως και σήμερα – είχαν εκχωρήσει από ανάγκη «μέρος των κυριαρχικών μας εθνικών δικαιωμάτων» στους Δυτικούς ‘’προστάτες’’ τους .
Λέτε να εγκατασταθούν οσονούπω και Γαλλογερμανικά στρατεύματα για την υπεράσπιση των τειχών μας ;
Τίποτε δεν αποκλείεται σε μια κοινωνία που βιώνει τα έσχατα της παρακμής .
Άλλωστε ποιος θα πάρει είδηση το συμβάν ; Μήπως κατάλαβε κανείς μας μέχρι σήμερα τι σήμαιναν τα μονοπώλια εδώ και εκατό χρόνια ;

ΦΩΤΗΣ

Anastasios είπε...

Καλή Σαρακοστή με πλούσια πνευματική καρποφορία!