Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Δομές και διαρθρώσεις

Δομικές στρεβλώσεις’ έχει το σύστημα. ‘Διαρθρωτικές αλλαγές’ μας χρειάζονται, συνήθως μεγάλες. Εκτός από τα οικονομικά, υπάρχουν κατά κανόνα και ‘θεσμικά αιτήματα’. Φράσεις που συνηθίσαμε να τις ακούμε από πολιτικούς και δημοσιογράφους. Αν ρωτήσουμε τι σημαίνουν, πολλοί θα δυσκολευτούν να δώσουν έναν επαρκή και πρακτικό ορισμό. Γι’ αυτό και περιορίζονται στα μερεμέτια και τα μπαλώματα, που συνήθως έχουν οικονομικό αντίκρυσμα. Ας προσπαθήσουμε να το καταλάβουμε αλλιώς. Οι Κινέζοι λένε ότι αν δώσεις ένα ψάρι στον πεινασμένο, θα τον χορτάσεις για μια μέρα. Αν του μάθεις να ψαρεύει, τον χορταίνεις για μια ζωή. Όμως στην πράξη; Είναι πολύ πιο εύκολο να δώσεις ένα κέρμα σ' ένα φτωχό παρά να του βρεις δουλειά. Είναι πιο βολικό να δώσεις σε μια επαγγελματική τάξη ένα οικονομικό προνόμιο παρά να την διδάξεις να λειτουργεί (= έργο λαού) με διαφορετικό τρόπο. Το δεύτερο σημαίνει κόπο και ‘ξεβόλεμα’, που κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί, έστω κι αν όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται θυσίες (από όλους τους άλλους). Αυτό είναι που λένε οι Άγγλοι "You can’t teach an old dog new tricks" (δεν μπορείς να μάθεις νέα κόλπα σε γέρο σκύλο). Αυτή τελικά είναι η μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή: να μάθουμε όλοι, καθένας στον χώρο της ευθύνης του, να 'ψαρεύουμε' αλλιώς. Τα έτοιμα ‘ψάρια’ κάποτε τελειώνουν. Μαζί με τα ψέματα με τα οποία καλοζούσαμε τόσα χρόνια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη μου , συμφωνώ μαζί σου , αλλά ποιος θα είναι αυτός που θα μας μάθει να ‘’ψαρεύομε αλλιώς’’ ;
Ποιοι δάσκαλοι θα διδάξουν στα νιάτα μας τις προϋποθέσεις μιας αποδοτικής διαρθρωτικής αλλαγής ; Μήπως οι ψευτοκαθηγήτριες των Γαλλικών που έκαναν και τον ιστορικό για τα παιδιά της έκτης ή οι στερούμενες και αυτού του τίτλου βασικών σπουδών ειδικοί γραμματείς του Υπουργείου Παιδείας και διά βίου τύφλωσης και παρακμής ;
Φίλε μου Αντώνη , φτηνοί άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά, μονάχα φτηνές και ανάξιες λόγου προτάσεις ζωής θα έχουν να καταθέσουν .
Εάν δεν πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του λαού μας άνθρωποι τίμιοι , δίκαιοι , φιλότιμοι , αφιλοκερδείς και σεμνοί ας μην έχομε ελπίδα καμιά .
Θα βιώνομε συνεχώς διάφορες ‘’δομικές στρεβλώσεις’’, οι οποίες θα αντικαθίστανται κάθε τόσο από άλλες χειρότερες .
‘’Γκρέτσια φινίτο’’ είχε γράψει πριν από χρόνια ο Χρ. Γιανναράς και μου είχε φανεί τότε τραβηγμένο . Σήμερα , δυστυχώς , διαπιστώνω πως είχε απόλυτο δίκαιο .

ΦΩΤΗΣ