Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025

Του συρμού

 Εδώ και μερικές εβδομάδες στη δημόσια συζήτηση κυριαρχεί το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών (κοντεύουν δυο χρόνια από την τραγική εκείνη νύχτα) με τις δικαστικές και πολιτικές πτυχές του, με αντιπαραθέσεις και ‘κορώνες’ στη Βουλή, μια εντελώς ανούσια (όπως την κατάντησαν) διαδικασία αφού δεν οδηγεί σε σωστές αποφάσεις για αλλαγή πλεύσης στα δημόσια πράγματα. Έτυχε να ακούσω μια ραδιοφωνική συνέντευξη ενός συγκοινωνιολόγου: τις τελευταίες δεκαετίες όλα τα περί τον σιδηρόδρομο (όπως και πολλά άλλα ζητήματα στην Ελλάδα) ‘ρυθμίζονται’ κοντόφθαλμα με κομματικά και συνδικαλιστικά κριτήρια και συμφέροντα και όχι με γνώμονα το διαρκές και σε βάθος χρόνου όφελος του εθνικού συνόλου, ανεξάρτητα από ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Η πραγματικότητα αυτή συνδυάζεται με έναν αρνητικά νοούμενο ερασιτεχνισμό στις διάφορες θέσεις ευθύνης, από τις κατώτερες μέχρι τις ανώτερες, αυτό που στη λαϊκή γλώσσα ονομάζουμε τσαπατσουλιά. Το γινόμενο των δυο παραγόντων είναι οι διάφορες αρνητικές έως και καταστροφικές συνέπειες που βλέπουμε κάθε τόσο.

     Μεταξύ άλλων ακούμε πολλά και για το σύστημα τηλεδιοίκησης που δεν λειτουργεί. Έχω ξαναγράψει ότι όσο περισσότερο βασιζόμαστε στην κάθε είδους τεχνολογία, τόσο χάνουμε κάποια φυσική δεξιότητα ή ευαισθησία. Όταν δεν διαθέταμε κανένα τεχνικό μέσο, είχαμε σταθμάρχες και λοιπό προσωπικό με αυξημένη αίσθηση ευθύνης και εγρήγορση, διότι ήξεραν ότι από τη δική τους προσοχή και μόνο εξαρτιόταν η ομαλή και ασφαλής κίνηση των τραίνων στη μονή γραμμή που υπήρχε τότε. Τώρα ακούμε ότι μια διακοπή ρεύματος στην Αθήνα είχε σαν αποτέλεσμα να μη κατέβουν οι μπάρες (δρύφρακτα στην ελληνική) σε μια ισόπεδη διάβαση εντός πόλεως· ως εκ θαύματος δεν συνέβη κάτι μοιραίο. Καλή και χρήσιμη η τηλεδιοίκηση, όχι όμως ως αντικαταστάτης της φυσικής εποπτείας και ευθύνης.

     Δεν ξέρω πού θα καταλήξει η όλη υπόθεση από πλευράς απόδοσης ευθυνών. Το σίγουρο είναι ότι το μίγμα λαϊκής οργής, σφετερισμού της δικαστικής εξουσίας από το κοινοβούλιο, κομματικών διαξιφισμών και της γενικευμένης δυσπιστίας που όλα τα προηγούμενα καλλιεργούν δεν εγγυάται μια πλήρως ανεπηρέαστη και αμερόληπτη δίκη. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, οι αμφιβολίες και οι ενστάσεις θα παραμένουν, όχι χωρίς λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: