Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Αλληλούια

 

 Άκουσα προ ημερών στο YouTube μια από τις πάμπολλες εκτελέσεις του περίφημου ‘Αλληλούια’ από τον ‘Μεσσία’ του Χαίντελ, ένα μουσικό αριστούργημα που σου φέρνει ανατριχίλα ό,τι κι αν πιστεύεις (ή δεν πιστεύεις…). Διαβάζοντας τα σχόλια των θεατών βρήκα και το ακόλουθο. Λέγεται ότι στην πρεμιέρα του έργου στο Λονδίνο το 1743 (η πρώτη εκτέλεση είχε γίνει στο Δουβλίνο ένα χρόνο νωρίτερα) ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ τόσο συγκινήθηκε στο άκουσμά του που σηκώθηκε όρθιος, κάτι που έκανε ολόκληρο το ακροατήριο να σηκωθεί από σεβασμό. Από τότε έχει γίνει παράδοση να σηκώνονται όρθιοι οι θεατές στο σημείο αυτό (στην Αγγλία τουλάχιστον). Παρόλο που πιθανώτατα δεν είναι αληθινό γεγονός, η παράδοση αυτή υποδηλώνει το σέβας, εκούσιο ή ακούσιο, που αποδίδεται στο πρόσωπο του Χριστού την ώρα που εξαγγέλλεται ότι αυτός «βασιλεύσει εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων» [Αποκάλυψη 11:15).

     Ας σημειωθεί ότι ο Χαίντελ συνέθεσε τον ‘Μεσσία’ (ολόκληρο το έργο έχει έκταση 259 σελίδων μουσικής γραφής) μέσα σε 24 μέρες εντατικής εργασίας, και έγραψε στο τέλος τα γράμματα SDG (Soli Deo Gloria, δηλ. Δόξα μόνο στον Θεό). Η ταχύτητα της σύνθεσης έκανε πολλούς να λένε ότι ο συνθέτης είχε θεϊκή έμπνευση. Κρίνοντας από την ποιότητα του αποτελέσματος, δεν χρειάζεται να αμφιβάλλουμε γι’ αυτό.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Εξ απαλών ονύχων

Χρειάστηκε σήμερα να περάσω από ένα πολυκατάστημα μεγάλης και γνωστής αλυσίδας για μια μικροαγορά τεχνολογικής φύσης (κόστος: 3,99 ευρώ). Κάποτε το όνομα της φίρμας συνδεόταν μόνο με ψηφιακά/ηλεκτρονικά είδη· τώρα μπορεί κανείς να βρει εκεί από λευκές οικιακές συσκευές μέχρι όργανα γυμναστικής. Μια και η σημερινή μέρα σηματοδοτεί και το άνοιγμα των σχολείων, βρέθηκα μπροστά σ’ ένα πλήθος μικρών παιδιών (κυρίως Δημοτικού) και γονέων που γέμιζαν καλάθια με τετράδια, μολύβια, τσάντες κάθε απόχρωσης και διακόσμησης, σε ποσότητες που σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να καλύψουν ολόκληρη τη σχολική χρονιά. Η ουρά στα ταμεία ατελείωτη· συνδυάζοντας το πλήθος των αντικειμένων με τις τιμές στα ράφια, μπορούσα να φαντασθώ το κόστος για κάθε μαθητή, ένα ποσό καθόλου ασήμαντο για τον μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό.

     Στις δικές μας, απόμακρες πλέον, σχολικές μέρες οι απαραίτητες αγορές γίνονταν από το χαρτοπωλείο της γειτονιάς μας. Τα τετράδια, συνήθως των 20 ή 40 φύλλων, ήταν χάρτινα και τα ‘ντύναμε’ με μπλε κόλλα για προστασία, καθαριότητα και ομοιομορφία. Οι ετικέτες έγραφαν το όνομα, την τάξη μας και τη σχολική χρονιά, καθώς και το μάθημα που κάλυπτε το τετράδιο. Συχνά χρησιμοποιούσαμε συνδετήρες για τις γωνίες που ‘τσάκιζαν’ από την… προσοχή που τους δίναμε. Σπιράλ τετράδια (και μάλιστα πλαστικοποιημένα) ήταν είδη πολυτελείας. Σήμερα τα κλασικά χαρτοπωλεία έχουν να αντιπαλαίσουν τα ‘σούπερ μάρκετ’ που θαμπώνουν με την ποικιλία των ειδών (αναγκαίων και περιττών) και καλλιεργούν από τη μικρή ηλικία μια καταναλωτική συνείδηση που θα συνοδεύει τα παιδιά στο υπόλοιπο της ζωής τους. Χωρίς αντιστάσεις από τους γονείς στο κάθε ‘θέλω’ τους. Πώς να φτάσει ο μισθός έτσι;

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Μια λέξη μόνο

Δεν γνώριζα τον Roger ODonnell, που είναι μουσικός σε κάποιο σύγχρονο συγκρότημα. Προ καιρού σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι πάσχει από μια πολύ σπάνια και επιθετική μορφή λεμφώματος (κακοήθους αιματολογικής νόσου). Έκλεισε τη συνέντευξη ευχαριστώντας τους γιατρούς, τους φίλους και συγγενείς του, και πρόσθεσε: «Αν ξέρετε κάποιον που είναι άρρωστος ή υποφέρει, μιλήστε του. Η κάθε μια λέξη βοηθάει· πιστέψτε με, το ξέρω».

     Μακάρι βέβαια ο άνθρωπος να πάει καλά με την θεραπεία του, όπως και κάθε ασθενής. Κι ας κρατήσουμε όλοι, επαγγελματίες της υγείας και μη, αυτή την επιγραμματική, βιωματική του διαπίστωση και παραίνεση. Ισχύει για όλους μας.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Θεομητορικόν

 

Εορτή της Γεννήσεως της Παναγίας σήμερα, και με την ευκαιρία αυτή θυμήθηκα μια σκέψη που είχα κάνει παλιότερα. Αφορμή μου έδωσε και ένας χθεσινός γάμος, στο ευαγγελικό ανάγνωσμα του οποίου ακούμε την Μητέρα του Κυρίου να λέει στους υπηρέτες στον γάμο της Κανά: «Ὃ,τι ἂν λέγῃ ὑμῖν [ο Κύριος], ποιήσατε» [Ιωάν. 2:5]. Είναι από τα πολύ λίγα λόγια της Παναγίας που διασώζονται από τους ευαγγελιστές, ασφαλώς όχι χωρίς λόγο. Θα μπορούσε να απευθύνεται στον καθένα μας, σε κάθε περίσταση, και να μας λέει: Να κάνετε ό,τι σας λέει Εκείνος. Μια συμβουλή και υπόδειξη με γενικό και διαχρονικό κύρος.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Επηρεάζοντες

Εδώ και αρκετό καιρό έχει περάσει στο καθημερινό λεξιλόγιο ο αγγλικός όρος influencers (= εκείνοι που επηρεάζουν με τη γνώμη τους άλλους, συνήθως μέσω του διαδικτύου). Έχει αναχθεί σε ένα είδος επαγγέλματος της ψηφιακής εποχής: ποτέ δεν αποκαλούσαμε έτσι τους αρθρογράφους των κλασικών μέσων ενημέρωσης. Όχι σπάνια πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν κάποιο άλλο ουσιαστικό προσόν που να δικαιολογεί τη σημασία που δίνουμε στις απόψεις που διατυπώνουν, οι οποίες όμως κάθε τόσο γίνονται πρωτοσέλιδες ειδήσεις και προκαλούν σάλο «δι’ ασήμαντον αφορμήν». Επειδή ο καινοφανής ξένος όρος μπορεί να δημιουργεί σύγχυση στο ευρύ κοινό, μάλλον θα πρέπει να τους εξελληνίσουμε. Νομίζω ότι η καλύτερη απόδοση είναι με τον όρο ‘λαοπλάνοι’ ή ‘δημαγωγοί’. Για να καταλαβαίνουμε περί τίνων πρόκειται και τι μας λένε.

[Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή]